Arganolie

WAT IS ARGANOLIE?

Argan boom Arganolie is een bijzondere, plantaardige olie die gewonnen wordt uit de vruchten van de zeldzame Argania spinosa, ook wel ‘de boom der schoonheid’ genoemd. De olie wordt geperst uit de pitten van de noten die aan de Arganboom groeien.
Als de vruchten nog aan de boom groeien dan zijn deze groen, ze worden vaak vergeleken met olijven, de arganvruchten zijn groter en ronder van vorm. Ongeveer een kwart van deze vrucht bestaat uit vruchtvlees, dat overigens niet eetbaar is voor de mens. De vrucht bevat een harde noot. De pitten waaruit de olie wordt gewonnen bevinden zich weer binnen in deze noot. De argannoot bevat maximaal drie amandelvormige pitten. Om deze noten te breken is veel kracht vereist.

Als de arganvrucht rijp is dan wordt deze geel en valt deze vanzelf van de boom. De vruchten zijn volgroeid en dit is belangrijk voor de kwaliteit. Het komt namelijk ook voor dat de vruchten met een stok uit de boom worden geslagen. Omdat de vruchten nog niet volgroeid zijn is de kwaliteit dan minder.

Vervolgens worden de vruchten verzameld door de berbervrouwen en in de zon gelegd om te drogen. Het gelige vruchtvlees verandert in een droge zwarte schil. Deze schil kan relatief makkelijk worden verwijderd. Wat overblijft is de argannoot met daarin de waardevolle pitten.

Berbervrouwen gebruiken het ‘Marokkaanse goud’ al vele eeuwen voor hun schoonheid. Arganolie wordt in Marokko uitgesproken als “Arkhan”.

Waarom is Arganolie “HET MAROKKAANSE GOUD”

Het is een tijdrovende proces om de olie te winnen uit de vruchten van de arganboom, vandaar de status ‘Marokkaans goud’. Je hebt tientallen kilo’s Argannoten nodig om 1 liter Arganolie te persen. Vandaar dat 100% pure Arganolie niet goedkoop is. Wordt het wel goedkoop aangeboden, dan zal het hoogst waarschijnlijk geen pure Arganolie zijn. Daarnaast worden de arganbomen steeds schaarser en groeien alleen in het zuiden van Marokko. Het Goud wijst ook op de bijzondere samenstelling en bijzondere werking op huid en haar van Arganolie, nog steeds wordt het gebruikt door de berbervrouwen en doorgegeven aan hun kinderen

Arganolie

Wat is de samenstelling van de olie?

De olie is rijk aan onverzadigde en essentiële vetzuren. De meest voorkomende vetzuren zijn Omega 9 (oliezuur) en Omega 6 (linolzuur).

De ruim aanwezige componenten sterolen, vitamine E en polyfenolen zijn veelzijdig. Deze componenten hebben naast hun functie als antioxidant ook een kalmerende en helende werking. De polyfenolen staan erom bekend dat ze ontstekingen tegen gaan en helpen bij het voorkomen van allergische reacties.

De essentiële vetzuren zijn nodig voor de productie van prostaglandine en helpen bij het tegengaan van ontstekingen. Ook zorgen ze voor meer elasticiteit en weerstand van de huid. Vitamine E beschermt de essentiële vetzuren door te voorkomen dat deze worden afgebroken en voed de huid zodat deze weer soepel en zacht wordt of blijft.

ARGANOLIE VOOR JE HAAR

Arganolie is een rijke mix van vetzuren, anti-oxidanten en vitamine E. Deze samenstelling dringt diep door in het haar waardoor het droge haar soepeler wordt. Het Linolzuur brengt een laagje aan over het haar, waardoor het beter vocht vasthoud en gaat glanzen en minder snel breekt. De anti-oxidanten geven bescherming van buitenaf. Regelmatig gebruik van Arganolie geeft je haar glans en volume.

Voor je haar kun je het een paar uur laten intrekken of inmasseren op een droge hoofdhuid voordat je het wast, of je wrijft een paar druppels door je handen en verdeelt dit over het haar voor extra glans.

Voor een droge gevoelige hoofdhuid is de olie ook zeer geschikt.

ARGANOLIE VOOR DE HUID

Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen en spelen een belangrijke factor bij huidveroudering. Antioxidanten kunnen de vrije radicalen neutraliseren zodat de veroudering wordt tegengegaan. Hoewel anti-oxidanten van nature in de huid voorkomen, neemt dit af naarmate we ouder worden wat leidt tot zichtbare huidveroudering en huidverslapping.

Arganolie bevat anti-oxidanten, waaronder vitamine E (tocopherol). Vitamine E ondersteund het herstellend vermogen van de huid en wordt dan ook een natuurlijke anti-aging genoemd.
Dankzij deze componenten voedt, kalmeert en versoepelt Arganolie de huid.

Het is een weldaad voor een droge huid en is zeer geschikt voor het verzorgen van:
nagelriemen, handen en lippen;
Het behandelen van huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis;

Het masseren van stijve artritis gewrichten en pijnlijke spieren;

Het verzorgen of voorkomen van zwangerschapsstriemen.

Wat zijn de voordelen van Arganolie?
  • helpt om een droge en geïrriteerde huid te hydrateren en te verzachten ook bij eczeem, acne en psoriasis;
  • De natuurlijke barrière van de huid wordt versterkt waardoor niet te veel vocht kan verdampen uit de huid;
  •  stimuleert een evenwichtige talgproductie, hierdoor blijft de huid soepel;
  • een gezonde cel-vernieuwing, Arganolie dringt diep in de huid zo wordt de voedingswaarde naar de cellen gestimuleerd;
  • ook geschikt voor het zeer gevoelige babyhuidje;
  • bevat natuurlijke UV-filters, beschermt de huid tegen de zon, warmte, droge lucht en schadelijke UV-stralen;
  • de olie biedt de huid bescherming tegen de kou. In de winter is de vochtigheidsgraad van de lucht lager en de centrale verwarming staat aan. 2 oorzaken waardoor de huid sneller droog wordt Arganolie beschermd en houdt de huid soepel;
  • striae kan ontstaan doordat het collageen en elastine in de huid te ver wordt uitgerekt, denk aan bijvoorbeeld zwangerschapsstriemen. Arganolie hydrateert de huid waardoor deze meer weerstand en elasticiteit krijgt.

Arganolie is op allerlei manieren te gebruiken. Gebruik het onder je dagcrème als extra serum, of daar waar de huid droog aanvoelt om de huid weer zacht en soepel te maken. Heb je een bad doe dan eens een paar druppels Arganolie in je bad, je huid wordt heerlijk zacht.

Kan je masseren met Arganolie?

De componenten van Arganolie maken deze olie ideaal voor het masseren van pijnlijke spieren en stijve artritisgewrichten.

Wat is de kwaliteit van Arganolie?

Het gebruik van Arganolie is in korte tijd zeer populair geworden. De arganboom wordt steeds zeldzamer en hierom is de kwaliteit van de olie niet altijd vanzelfsprekend.
Als je in Nederland Arganolie koopt dan is deze puur en EcoCert gecertificeerd, dus biologisch. Helaas zegt dit niets over de kwaliteit. De certificerende instanties controleren alleen of de olie biologisch is geproduceerd, maar kijken niet naar de samenstelling van de olie. Een Arganolie product dat gecertificeerd is door EcoCert keurmerk geeft een biologische goede kwaliteit aan.

Hoe hoger de concentraties werkzame stoffen, hoe beter de werking van de olie. Hoe meer essentiële vetzuren, vitamines en antioxidanten, hoe beter de olie. De manier waarop de noten worden geperst, de temperatuur waaronder dat gebeurt en de hoeveelheden water die erbij komen kijken zijn van belang voor de kwaliteit van de olie. Net als de bewaartemperatuur: als die niet klopt kunnen alle werkzame stoffen uit de olie verdwijnen.

Alles wordt gebruikt

De schillen worden gebruikt om het vee mee te voeden, ook de restanten die overblijven na de persing worden aan het vee gevoerd.
De gebroken nootjes worden als brandstof gebruikt.

Goedkope olie

De meeste Nederlandse aanbieders kopen hun Arganolie bij commerciële producenten. Deze producenten kopen hun pitten groot en goedkoop in en maken gebruik van een industriële massaproductiemethode. De olie is daardoor niet duur, maar vrijwel alle werkzame stoffen zijn eruit verdwenen.

Hoe wordt Arganolie geproduceerd?

Mechanisch produceren
Door de populariteit van Arganolie is de vraag enorm gegroeid. Veel producenten zijn daarom in de afgelopen tien jaar overgestapt op het mechanisch malen en persen. Het kraken van de noten wordt nog wel met de hand gedaan. De meeste coöperaties gebruiken persmachines om de olie door middel van warmte uit de pitten te persen. Hoe hoger de temperatuur hoe hoger de opbrengst. Maar een temperatuur hoger dan 60 graden gaat wel ten koste van de kwaliteit.

100% pure olie van de eerste koude persing.

Een aantal grotere coöperaties maken gebruik van hydraulische persmachines. Bij deze mechanische perswijze wordt de olie met behulp van drukkracht uit de pitten geperst. Er wordt hierbij geen water en warmte gebruikt. Deze olie is 100% koudgeperste olie. De koudgeperste cosmetische arganolie wordt het best door huid, haar en nagels opgenomen.

Premium olie

De hoogste kwaliteit olie is de Premium variant, het zijn de kleine kwaliteitsboeren in de premium regio’s die de beste olie maken. Zij verbouwen de pitten zelf, selecteren er de allerbeste exemplaren uit en persen ze handmatig, met oog voor de juiste omstandigheden waardoor alle werkzame stoffen optimaal bewaard blijven. Deze boeren zijn echter lastig te bereiken. Ze spreken geen Engels, hebben geen website en zijn vaak al decennialang trouw aan een klein clubje vaste afnemers. Om met deze boeren te kunnen handelen moet een afnemer diep de binnenlanden in, het vertrouwen winnen van de lokale bevolking en weten welke prijzen gangbaar zijn. Voor Nederlandse importeurs is het daarom veel gemakkelijker om zich tot een massaproducent te wenden. Alleen importeurs met de juiste contacten lukt het om premium olie naar Nederland te halen. Deze olie is weliswaar duurder, maar de kwaliteit is onomstreden.

Vrouwencollectieven in Marokko werken in kleine organisaties die door de vrouwen zelf of door de Marokkaanse overheid zijn opgezet. De Marokkaanse overheid geeft bovendien financiële steun aan individuen die dit product willen verbouwen. Zo kunnen ze zich voorzien in hun eigen levensonderhoud.

Argan noot

De traditionele manier van produceren is met een handmolen arganpitten persen. Het is een harde noot om te kraken. De berbervrouwen, ook wel amazigh vrouwen genoemd, breken de noten handmatig. Zij gebruiken hier 2 stenen voor, door hun jarenlange ervaring weten zij precies waar zij de noot moeten raken om deze te kraken. Bij de traditionele wijze gebruiken de vrouwen voor het persen een stenen handmolen waarmee zij de pitten vermalen. De handmolen heeft een gat aan de bovenkant waar de pitten in gaan en vervolgens beginnen ze met het malen. De pitten veranderen in een lichtbruine mengsel. Na het malen voegen zij water toe en gaan ze het mengsel kneden. Zo persen ze als het ware de olie uit het mengsel. Een nadeel van de traditionele productie wijze is dat de olie niet lang houdbaar is, omdat er water wordt toegevoegd.

Koken met culinaire Arganolie

De smaak van Arganolie is nootachtige een combinatie van sesam, vers gebakken brood en geroosterde hazelnoten. Hiervoor wordt de culinaire Arganolie gebruikt en niet de cosmetische.

In het zuiden van Marokko wordt deze fijne olie gebruikt als traditioneel ingrediënt voor Amlou. Dit is een broodbeleg/dip gemaakt van amandelen, arganolie en honing

Voordelen van culinaire Arganolie?

Arganolie heeft een unieke smaak en heeft voordelen voor de gezondheid.
Uit wetenschappelijke onderzoek is naar voren gekomen dat het regelmatig consumeren van Arganolie onder andere helpt bij:

– Het aanzienlijk verlagen van het cholesterolgehalte,

– Het versterken van de natuurlijke weerstand,

– Het elimineren van schadelijke vrije radicalen,
– Het remmen van ontstekingen,
– Het stimuleren en verbeteren van algehele doorbloeding,
– Het voorkomen van verkalking van de slagaderen (arteriosclerose),
– Het revitaliseren van uw cellen

Arganolie voor culinaire en cosmetische toepassingen, wat is het verschil?
Belangrijk verschil is dat de pitten voor de productie van culinaire olie worden geroosterd. Dit roosteren geeft de olie meer smaak.

Argan producten

De pitten worden niet geroosterd voor de Arganolie die cosmetisch wordt verwerkt, daarnaast wordt deze olie vaak gefilterd of worden geëxtraheerd uit de noten met een vetoplosmiddel. Na verdamping van het oplosmiddel in een of twee cycli kan een olierendement van 50 tot 55% worden gehaald. Via deze extractiemethode wordt een olie verkregen met slechtere smaakeigenschappen in vergelijking tot de traditionele methode en persen. Deze vorm van extractie wordt dan ook alleen gebruikt voor cosmeticatoepassingen.

Bronnen:
https://www.arganolie.eu/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Arganolie

producten met Arganolie zijn in de webshop te vinden.

Aleppo Soap Co, Body Lotion Argan bloesem 200ml