Citroenolie

citroenolieCitroenolie

De plant

De van oorsprong uit Azië afkomstige Citrus Limonum of limonia is een kleine groenblijvende boom en wordt 3 -6 meter hoog. Het heeft lichtgroene ovale bladeren en sterk geurende witte en roze bloemen en kan ca 1500 citroenen per jaar geven. Elke citroen kleurt van groen naar geel.

Van de Citrus Medica die veel op Sicilie wordt geteeld zijn de vruchten zuurder en de schil is dikker, van de schil wordt vaak Succade gemaakt in de kersttijd voor in de kerstbroden. De essence van deze vrucht is zeldzamer en heeft een vollere en fruitigere geur dan de normale citroen.

Rond de 12e eeuw werd de citroenboom door de Arabieren naar Sicilië gebracht. Vandaag de dag groeit de Citrus boom in het hele mediterrane gebied. Terwijl Florida en Californië de grootste producenten zijn van citroenolie.

Vroeger werd de schil gebruikt om kleding te parfumeren en insecten te weren. In de 17e eeuw werd door de farmaceut Nicolas Lemery de waarde van de vrucht erkend. In zijn boek uit 1698 schrijft hij dat de citroen effectief bloedzuiverend en windverdrijvende eigenschappen heeft.

De Britse Marine gebruikte citroenen om schuurbuik tegen te gaan, hierdoor werd de vrucht populairder. Zo werd de citroen in Europa bekend als wondermiddel vooral bij giftige infecties.

De Citroenboom heeft veel licht en warmte nodig en daarom past het goed bij de kleur geel en de steen Citrien. Beide, zowel de essence als de steen, kunnen je helpen om ondoorzichtige situaties en emotionele moeilijkheden door te lichten.

Hoe wordt citroenolie gewonnen?

De citroenolie (citral) zit in de oliekliertjes van de schil. Door koude persing van de schil en door daarna te centrifugeren wordt de olie gewonnen. Door deze methode komen wel alle aanwezige pesticiden in de olie terecht en dus is het belangrijk om biologische citroenolie te gebruiken. Een citroenboom levert per jaar circa 200 kg vruchten waarvan circa 1 kilo citroenolie (essence) gemaakt kan worden. De groene citroenen levert meer essence op dan de gele.

Er bestaan richtlijnen over het gehalte aan natuurlijke citroenolie. Door wisselende klimatologische factoren wisselt het gehalte van Natuurlijke Citral in de citroen. Sommige producenten lengen de citroenolie dan aan met chemische Citral of Citral van andere planten. In de aromatherapie is dit niet toegestaan. Voor therapeutische doeleinden mag alleen de volledig natuurlijk gebleven citroenolie worden gebruikt.

Het is een vluchtige geur en een van de lichtste oliën in de aromatherapie. Citroenolie heeft een hoge trilling, hierdoor kan het iemand in een verheven stemming brengen. Het kan je helpen als je het geestelijk zwaar hebt.

Chinese geneeskunde en citroenolie

Citroenolie is een Yange olie, de energetische waarde van citroen is koel en droog en zuivert hitte, vochtigheid en slijm.

Hij wordt erkend als de schoonmaker van het vaatstelsel doordat het slijm oplost en hete vochtigheid opheft. Het is een van de beste oliën om te zuiveren en te ontgiften. Om die reden wordt het voorgeschreven bij zwaarlijvigheid, cellulitis, hoog bloed / cholesterlolgehalte en arteriolerosis. Het kan de overbelaste lever helpen om de hitte te klaren en de vergiftiging en verstopping op te heffen, zo kunnen galstenen / nierstenen oplossen.

Daardoor kan het ook verlichting geven bij misselijkheid, hoofdpijn, geïrriteerdheid en slapeloosheid.

Chinees gezien heeft citroenolie het vermogen om bloed te bewegen. Dit komt waarschijnlijk door de samentrekkende eigenschappen van Citroen.

Citroenolie bevordert de circulatie en versterkt de bloedvaten en kan daarom gebruikt worden bij gesprongen haarvaten, aambeien, spataderen, neusbloedingen. Ook bij een verhoogde bloeddruk kan citroenolie ingezet worden en dan met name samen met lavendel, oranjebloesem en melisseolie.

Bij verkoudheden en griep werkt Citroenolie heilzaam tegen virussen, vooral bij groen en geel slijm. En als ontsmettingsmiddel kan je het goed inzetten, denk maar aan het schijfje citroen in een flesje bier. Dat werd gedaan om het mondstuk van het bierflesje te ontsmetten.

De milt heeft energetisch de rol om voedsel en drinken om te zetten in zuiver en onzuivere bestanddelen. Wanneer de milt hier niet voldoende toe in staat is kan er teveel damp (vloeistoffen) ontstaan en zo verstopping optreden in de vorm van vocht vasthouden (oedeem), slijm (verkoudheden). Citroenolie heeft een effectieve werking om slijm en vocht op te lossen en werkt voornamelijk op het aarde element.

De geur van citroenolie versterkt je focus, door de frisse heldere, zure geur verfrist en verheldert het je brein / intellect (Yi geest van de Milt). Het kan de geest kalmeren, verfrissen, drijft verwarring weg en verlicht zorgen zodat je makkelijker een beslissing kunt nemen. Zo kan het helpen bij slaapproblemen in combinatie met lavendel en kunnen angsten en nachtmerries verminderen.

Citroenolie

Toepassingsgebieden

acne, rosacea 2 druppels citroen, 4 druppels helichrysum, 2 druppels lavendel, 1 druppel geranium en 1 druppel rozemarijn met 30 ml. sint janskruid maceraat mengen, met dit mengsel dagelijks de betroffen huid licht masseren.
Astma concentratie vernevelen in de ruimte
Desinfectie, antiseptisch vernevelen in vertrekken, als wassing op wonden of als kompres
Jeuk van insectenbeten en voorkomt zwelling ervan doe 2 druppels citroen op een wattenschijfje en dep hiermee op de gestoken plek
Tonifieert de spieren 2-3 druppels in basis massage olie.
Slaapproblemen in combinatie met lavendelolie. Onder de voeten smeren, vernevelen in de ruimte of op een zakdoekje bij je kussen.
Verkoudheden vernevelen in de ruimte. 

Doe een paar druppels in een basis olie als jojoba of amandelolie en onder de voeten masseren.

2 druppels citroen, 2 druppels den en 2 druppels myrte toevoegen aan een eetlepel melk, grof zeezout of honing en dit toevoegen aan het badwater. Hierin 20 minuten baden. Dagelijks herhalen totdat de griep over is.

Verstoring zuur/base evenwicht
2-3 druppels in een glas lauwwarm water en dat opdrinken.
Haar en huid Citroenolie wordt vaak in shampoos gebruikt bij vet haar of een gebrek aan fysieke energie. Op de huid bij jeuk en vette huid.
Schoonmaken
Met 1-2 druppels citroenolie kan men kauwgum, olie, vetvlekken, lijm en potloodvlekken van de meeste oppervlakken verwijderen.Doe een druppel citroenolie in de vaatwasser bij het begin van het programma voor een vlekkeloze vaat.
Doe 10-15 druppels in 5 liter tapijtreiniger om vlekken te verwijderen, het tapijt op te frissen en de kamer een frisse geur te geven.

Combinaties van Citroenolie

Citroen kan goed gecombineerd worden met basilicum, benzoe, bergamot, ceder, eucalyptus, jeneverbes, kamille, lavendel, mandarijn, neroli, niaouli, patchouli, pepermunt, roos, sandelhout, sinaasappel (alle soorten), tijm, venkel, wierook, ylang ylang en zwarte peper.

Werking van Citroenessence:

Citroenolie is een geweldige olie voor kinderen en studenten die moeite hebben zich op school of tijdens het huiswerk te concentreren of mensen die tijdens het werk of andere dagelijkse bezigheden concentratieproblemen hebben. Het kan het concentratievermogen bevorderen en het versterkt het geheugen, Tijdens een hersenonderzoek met geuren waaronder citroenolie, bleek dat het vooral de centra van de amandelkern en de hippocampus stimuleert.

Het kan je helpen om in onduidelijke nog niet zo makkelijke situaties met een helder verstand beslissingen te nemen. Ook bij psychische conflicten kan het je ondersteuning bieden. Het helpt je om dreigende uitbarstingen tot bedaren te brengen of zelfs te voorkomen.

Citroenessence is een olie van het verstand in tegenstelling tot de emotionele stimulatoren als jasmijn of Ylang-Ylang.

Bij inwendig gebruik beïnvloed citroenolie het zuurbase evenwicht in het lichaam. Het beïnvloed namelijk de productie van kaliumcarbonaat en neutraliseert zo het overschot aan zuren in lichaamsvochten. Het kan opgehoopte urinezuren afvloeien die zich hebben opgehoopt in het lichaam.

Citroenessence kan het immuunsysteem versterken het activeert de witte bloedlichaampjes en is daarom zeer geschikt bij griep en verkoudheden om in te zetten om je te beschermen.

Affirmatie met citroenolie:

“ik ben zelfverzekerd en moedig”

“Ik schijn mijn licht helder, zichtbaar voor iedereen”

“Ik leer en respecteer mezelf voor wie ik ben en wat ik doe”

“Ik ben gezegend met geestelijke helderheid”

“Ik vind het makkelijk alles wat om mij heen gebeurt te integreren”

Hoe te gebruiken

Vanwege de fototoxische eigenschap dien je voorzichtig te zijn met deze geur net als bij de grapefruitolie en bergamot. Citroen olie niet op de huid aanbrengen die binnen 12 uur blootgesteld wordt aan direct zon- of uv- licht. Er kunnen dan pigmentvlekken ontstaan.

Vernevelen / verdampen

bij concentratie problemen of bij veel geestelijke arbeid. De essence eventueel mengen met Hysop. Het brengt vrolijkheid bij geestelijke arbeid een warme karaktertrek dat lemongrass niet heeft.

Het heeft een antiseptische en bacterie dodende werking ideaal dus om mee te desinfecteren bij griep en verkoudheidsklachten.
Bij Astma helpt het goed samen met Roomse kamille, hysop.

Om de lucht te zuiveren,

vernevel je citroen in de vernevelaar.
Om actief en helder te zijn is lavendel en citroen een heerlijke mix. Deze mix werkt ook geweldig om goed in- en door te slapen.
Ook haalt het nare geurtjes weg via de vernevelaar.

Gorgelen

bij verkoudheid, keelontsteking mondslijmvliesontsteking. 2 druppels op een glas lauwwarm water.

Innemen:

2 druppels op een glas lauwwarm water met wat honing, bij verkoudheid, keelontsteking mondslijmvliesontsteking, astma, koortsverlagend (samen met waterdriebladtinctuur). Het werkt versterkend op het hart en stimuleert de vorming van bloedlichaampjes. En heeft een hoog gehalte aan vitamine C en daardoor goed bij bloedarmoede.

Ook al is de essence zuur het werkt niet verzurend in het lichaam maar juist alkalisch waardoor het kan helpen bij teveel aan maagzuur en verzuring van het lichaam.

Kompres: Maak een citroencompress door een paar druppels essence in water op te lossen doop hier een washandje of gaasje in en leg dit op een koortsige voorhoofd. Maak een kompres en wikkel dit om je kuiten bij koorts.

Wassingen:

bij jeukende huiduitslag verdun 1-2 druppels essence in een liter water in combinatie met lavendel.

Schoonmaakmiddel:

Citroenolie is ook heerlijk om wc, badkamer en keuken mee schoon te maken samen met bakingsoda en water.

Shampoo en bad-/doucheschuim:

Het heeft een ontvettende werken en daarom geschikt in shampoo bij vet haar. Of een paar druppels essence om een bad-/doucheschuim van te maken.

Nog een paar handige tips

Zoals je ziet kun je essentiële citroenolie op allerlei manieren voor je laten werken. Om er zoveel mogelijk plezier van te hebben zetten we nog een paar handige tips voor je op een rij. Deze tips gelden niet alleen voor citroenolie maar ook voor andere essentiële oliën:

1) Gebruik voor orale inname van essentiële oliën altijd een drager, honing of een kruideninfusie zijn hier uitermate geschikt voor
2) Verdun essentiële oliën met een plantaardige olie, een neutrale crème, gel of sham­poo. Als basisolie zijn zoete amandelolie en jojobaolie erg geschikt
3) Tip voor een gevoelige huid: eerst een druppel olie in een beetje plantaardige olie aanbrengen op de binnenzijde van de elleboogplooi. Wacht 24 uur. Is er geen roodheid, jeuk of irritatie dan kan de olie veilig gebruikt worden
4) Alle citrusoliën (schil van bergamot, sinaasappel, citroen, pompelmoes, mandarijn) zijn fotosensibiliserend. Vermijd blootstelling aan zonlicht of zonnebank gedurende ten minste 12 uur na gebruik op de huid
5) Essentiële oliën zijn niet geschikt om in je oren of ogen te druppelen
6) Na opening zijn essentiële oliën nog 6 à 8 maanden bruikbaar als supplement of voor contact met de huid (massage, crème, bad). Gebruik oliën nadien enkel nog voor verstuiving / verneveling
7) Bewaar essentiële oliën op een koele, donkere plek om er zo lang mogelijk plezier van te hebben;

8) het gebruik van essentiële oliën vervangt geen reguliere of complementaire behandeling, wel kan het een aanvulling hierop zijn.

Geraadpleegde Bronnen:

Aroma lifestyle

Stichting aromatherapie

Boeken

Aromatherapie, Harmonie tussen lichaam en geest, Gabriel Mojay

Hemelse geuren, aromatherapie van Susanne Fischer-Rizzi