Voetreflexologie

Wandelen, maar ook voetreflexologie en massage of aanraking, prikkelt de reflexzones van het lichaam. Op en onder de voeten bevinden zich duizenden zenuwuiteinden en door die te stimuleren zullen de cellen zich van afvalstoffen ontdoen waardoor er weer ruimte ontstaat voor opname van stoffen die de balans van ons lichaam ten goede komen. Op deze manier wordt het lichaam gevoed en gereinigd. Bovendien wordt zo de doorbloeding en het energetisch systeem in je lichaam geactiveerd. Hoe heviger of chronischer de klachten, hoe moeizamer het lichaam zich herstelt. Voetreflexmassage kan een uitstekende ondersteuning zijn in het algehele herstelproces.

Voetreflexologie wordt al duizenden jaren toegepast waarvan de wortels waarschijnlijk in India en China liggen. In de vorige eeuw ontwikkelde de Amerikaanse arts Dr. William Fitzgerald de zonetherapie welke later verder is ontwikkeld door Eunice Ingham. Hanne Marguardt heeft deze methode aangevuld met eigen ervaringen en grote bekendheid gegeven in West-Europa.

De verdeling van de zones over de voet vertoont opmerkelijke overeenkomst met de spreiding over het lichaam en kunnen precies overgebracht worden. Alle organische storingen, blessures, pijnpunten en zelfs latent aanwezige storingen en vatbaarheden zijn in de betreffende zones op de voet terug te vinden en te behandelen.

Voetreflexologie stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam, verbetert de bloed- en energiedoorstroming en beïnvloedt het zenuwstelsel op een positieve manier. Een goede doorbloeding en energiedoorstroming zorgen ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen beter worden aangevoerd. Daarnaast heeft voetreflexologie een sterk ontspannend effect.

In deze hectische maatschappij lopen we onszelf regelmatig voorbij. We maken steeds minder tijd om alles wat er op ons afkomt te verwerken, terwijl we zoveel te verwerken krijgen. We hebben steeds meer haast, besteden veel te weinig aandacht aan wat er in ons omgaat, laat staan wat een ander bezielt. Hierdoor raken we de balans kwijt en kunnen er zaken ontstaan als stress, hoofdpijnen, spijsverteringsstoornissen, hormonale klachten en een burn-out.

Voetreflexologie valt onder de natuurgeneeskunde en behandelt de mens vanuit een holistische visie. Niet alleen de klacht of ziekte wordt bestudeerd, het gaat om een totaalbeeld van de mens. Door allerlei gegevens te verzamelen wordt een zo goed mogelijk inzicht in de individuele gesteldheid verkregen. Samen onderzoeken wij waar de mogelijke oorzaak van een klacht kan liggen en daar wordt de behandeling op gericht. Het uitgangspunt is de klacht(en) verminderen en vooral ook nieuwe zien te voorkomen. Elk lichaam heeft een zelf genezend vermogen en voetreflexologie stimuleert dit aangeboren talent.

Chinese voetreflexologie

Daar waar de westerse voetreflextherapeut alleen de voeten masseert, masseert de Chinese voetreflexoloog ook de onderbenen en knieën, de voeten, de armen en het hoofd met de daarop gelegen meridianen en de acupunctuurpunten. Hierdoor komt er een betere energiedoorstroming op gang waardoor het effect van de massage groter is. Door deze beide manieren van masseren te combineren geeft het mij de mogelijkheid mijn behandelingen completer te maken.

Voetreflexmassage is met name een geschikt voor een ieder die problemen ondervindt bij:

 • spanningen, stress, slapeloosheid, energiegebrek,vermoeidheid
 • hoofdpijn, migraine
 • maag-, darm- en/of andere spijsverteringsklachten
 • nek-, rug- en schouderklachten
 • hormonale disbalans (menstruatie- en overgangsklachten)
 • aandoeningen aan de luchtwegen, chronische verkoudheid
 • nier en blaasaandoeningen
 • bij kinderen: onrustig slapen, ADHD, Dyslexie, buikkrampen

Verder is reflexzonetherapie zeer aangenaam als u:  

 • uw weerstand wilt optimaliseren
 • persoonlijke balans wilt vinden
 • na een operatie het herstel wilt bevorderen
 • medicatie wilt afbouwen (ontgiftende werking).

Naast Voetreflexologie kunnen ook andere ondersteunende adviezen van belang zijn, zoals ademhalingsoefeningen, Yoga / Qi Gong oefeningen, meditatieoefeningen en voedingstips.