Hooikoorts

Hooikoorts

Het is niet de allergische reactie die de ziekte is, maar de zwakte van het lichaam die een reactie geeft op iets dat totaal ongevaarlijk is.

Hooikoorts

Begin jij je dag in deze tijd van het jaar standaard met een niesaanval, hoest je veel of heb je jeukende ogen en neusklachten? Dan hoor je vast tot de miljoen Nederlanders die verrekte veel last heeft van alle pollen die momenteel in de lucht rond dwarrelen. Maar hoe ontstaat hooikoorts, klik op onderstaande links voor meer informatie over hooikoorts.

Wat gebeurt er in je lichaam bij hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van de neus, keel en ogen op stuifmeel, pollen van grassen, bomen of struiken. De klachten komen voor van maart tot en met augustus. Als je ergens allergische voor bent dan komt er Histamine vrij. Histamine is een stof dat zich naast prostaglandine en leukotrieën bevind in de korrels van mestcellen (witte bloedcellen) en die betrokken is bij verscheidene fysiologische processen. De stof speelt een rol in het maag-darmkanaal (aanmaak maagzuur), reguleert onder andere de slaapprocessen, slaap/waak ritme, fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft een functie in het afweersysteem. Histamine kan je ook via de voeding binnen krijgen. Bij een teveel aan histamine in je lichaam kunnen er klachten ontstaan.

Het lichaam maakt anti stoffen aan als je in contact bent geweest met iets waarvan jouw lichaam zegt dat het lichaamsvreemd is. Jouw lichaam heeft het vermogen om dingen te herinneren dus bij de volgende keer als je weer in contact komt met die “gevaarlijke stof, dan herkent het lichaam die ‘gevaarlijke stof’. Vervolgens worden die antistoffen actief en maken ze histamine vrij. Histamine komt dan in grote hoeveelheid in je bloed, waardoor je klachten krijgt. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld jeuk, huiduitslag, een verstopte neus, of astmatische klachten. Een teveel kan er zelfs voor zorgen dat je angst- en paniekaanvallen krijgt.

Histamine is een belangrijke ontstekingsremmer dus helemaal zonder kunnen we niet. Het veroorzaakt plaatselijk vasodilatatie (bloedvatverwijding) hierdoor neemt de doorbloeding in het aangedane gebied toe. Tevens wordt de doorlaatbaarheid van de vaten verhoogd waardoor weefselvocht in de bloedbaan treed, zo ontstaat er een loopneus en tranende ogen. De neus raakt verstopt door een zwelling van nog meer weefselvocht. De jeuk en niesbuien ontstaat doordat histamine zich hecht aan bepaalde zenuwuiteinden.

Mestcellen

Mestcellen komen normaal in het lichaam voor en spelen een rol bij de afweer. Vanuit het beenmerg gaan de mestcellen via het bloed naar de verschillende weefsels van het lichaam. Ze dringen door de wanden van de bloedvaten en nestelen zich in de onmiddellijke omgeving van die bloedvaten, in geringe hoeveelheden. Daar zijn ze verantwoordelijk voor de ontstekingsreacties. Dat betekent dat ze de weefsels afschermen tegen agressie van belagers die pogen het lichaam binnen te dringen (infecties). Ze hebben dus een taak in de bescherming en de verdediging.

Na een speciale kleuring zijn ze goed herkenbaar in het beenmerg als dieppaarse cellen die vol korrels zitten. In deze korrels zitten allerlei factoren, zoals histamine of heparine, prostaglandine, cytokines. Sommige van deze stoffen zullen na prikkeling zwelling of roodheid geven. Bij een insectensteek bijvoorbeeld zullen mestcellen in de huid ervoor zorgen dat het gif zich niet te ver in het lichaam kan verspreiden door plaatselijke zwelling en roodheid op de plek van de steek. De zwelling van de neus bij hooikoorts is een ander voorbeeld van de werking van mestcellen die in het neusslijmvlies zitten.

Lees hier meer over mestcellen.

Dao

Het is belangrijk om de darmflora in een goede balans te hebben en te houden. De darmen zijn onze eerste afweer en ze breken het teveel aan histamine af. Tenminste als er voldoende DAO is. Diamine oxidase = DAO, dat is het enzym dat histamine uit de voeding afbreekt. In de darmen hoort een bepaalde hoeveelheid histamine te zitten omdat het een natuurlijke bescherming is.

Een overzicht van voedingsmiddelen die diamine oxidase bevatten, mestcellen stabiliseren of quercetine bevatten.

Product Werking
Bonen Bonen bevatten in lichte mate diamine oxidase
Brandnetel Antihistamine (op de H1 receptor), stabiliseert mestcellen
Doperwten/Doperwt kiemen* Bevat diamine oxidase
Dragon Stabiliseert mestcellen
Gember Antagonist voor H2 receptor, stabiliseert mestcellen
Granaatappel Stabiliseert mestcellen
Groene bonen Bevat in lichte mate diamine oxidase
Kikkererwtenkiemen Bevat diamine oxidase
Kurkuma Verminderd mestcel activatie, ontstekingsremmend en antioxidant
Laos (vers) Stabiliseert mestcellen en voorkomt anafylactische shock
Lotuswortel Verminderd histamine vrijlating met 70%
Kappertjes (ingelegd in zout, geen azijn) Antihistamine, ontstekingsremmend, schimmeldodend, antiviraal
Linzenkiemen* Bevat diamine oxidase
Knoflook  Vermindert de vrijlating van histamine uit de mestcellen
Mangosteen Antihistamine (H1 receptor), verminderd mestcel degranulatie
Moringa(thee) Verminderd de vrijlating van histamine met 72% waarmee de werking net zo effectief is als Ketitofen.
Mungbonenkiemen (taugé) Beschermt tegen mestcel degranulatie en histamine vrijlating door hoge flavonoiden gehalte
Munt Vermindert vrijlating van histamine uit mestcellen, H2 receptor antagonist
Nigella Sativa, zaad en olie Antihistamine, antioxidant
Perzik Verlaagd mestcellen bij allergische ontsteking
Olijven Verhoogt sterk de werking van diamine oxidase(DAO)
Tulsi (heilige basilicum) Stabiliseert mestcellen
Tijm Stabiliseert mestcellen
Waterkers

* doperwtenkiemen en linzen kiemen bevatten 5x zoveel DAO als ze in het donker worden gekweekt. Na 10 dagen wordt de DAO in de plant afgebroken. Consumeer de kiemen dus voor deze tijd.

Weet jij eigenlijk voor welke pollen jij het meest gevoelig bent?
In het voorjaar en zomer staan er namelijk verschillende soorten planten, grassen en bomen in bloei. Hierdoor zijn er dan ook veel soorten pollen in de lucht aanwezig waaraan je mogelijk wordt blootgesteld.

Om toch zelf al een idee te krijgen van welke pollen je het meest last hebt kun je telkens wanneer je hooikoortsklachten hebt, even kijken op https://pollennieuws.nl/ of een vergelijkbare website. Hier kun je namelijk zien welke pollen er op dit moment in de lucht aanwezig zijn. Grote kans dat je daar gevoelig voor bent.

Medicijnen bij hooikoorts

Medicijnen die de werking van histamine onderdrukken heten anti histaminica. Deze medicatie zorgt dat de typische allergische klachten reacties zoals jeuk, tranen en opgezwollen slijmvliezen minder worden. Voor noodgevallen is dit erg fijn en handig.

Doordat de histamine wordt onderdrukt kan dit leiden dat men niet meer waakzaam is in onbekende situaties. Histamine leidt er juist toe dat men zeer waakzaam en alert is in dergelijke situaties en het slaap/waakritme wordt ontregelt.

Welke voeding kan je beter vermijden en welke kan je beter wel eten?

Als het eenmaal bekend is voor welke soort pollen je allergisch bent, is de kans groot dat je bepaalde voedingsmiddelen ook beter niet meer kunt eten omdat deze lijken op de allergenen. Let op het gaat om rauwe voeding, een appel gestoofd of gebakken kan wel goed gaan:

Allergisch voor Niet eten
Ambrosia Appel, perzik.
Alsem (bijvoet) Koriander, peterselie, selder, wortel.
Berk (en boompollen in het algemeen) Aardappel, abrikoos, amandel, appel, hazelnoot, kers, kiwi, meloen, paprika, peer, peterselie, perzik, pindanoot, pruim, selder, soja, tomaat, walnoot, wortel
Ficus Avocado, banaan, vijg.
Graspollen  Aardappel, ananas, appel, banaan, erwten, graansoorten, hazelnoot, lychee, paprika, peer, pinda, selderij, soja, tomaat, wortel.

Vermijd deze voeding

 • Histamine rijke voedingsmiddelen zijn onder meer gefermenteerde producten zoals oude kaas, zuurkool, augurken, tempeh, koffie, rode wijn en bier (alcohol in het algemeen), paddenstoelen en sojaproducten. Door processen als rijping en fermentatie ontstaat histamine namelijk in voeding . Bacteriën, schimmels en gist wordt gebruikt om gefermenteerde voedingsproducten te maken.
 • Kaas, vooral gefermenteerde kazen, zoals camembert, brie, gruyère, cheddar, roquefort en Parmezaanse kaas.
 • Vis. Er zit veel histamine: makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen en schaaldieren. Vis in blik is extra rijk aan histamine.
 • Kruiden en specerijen. Vooral: kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, nootmuskaat en vanille.
 • Groenten en fruit. Het meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.
 • Vlees: varkens- en lamsvlees, wild.
 • Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
 • Chocolade, drop, ketjap, zaden en noten.
 • Bewerkt en bespoten voedsel, laat geraffineerde voeding staan;
 • Voeding waar je een intolerantie voor hebt. Vaak zijn dat tarwe, zuivel, eieren en citrusvruchten (vooral sinaasappel);
 • Zuivelproducten zijn slijmvormend en vertragen de spijsvertering ze kunnen zonder twijfel het probleem verergeren. Vermijd melk in elke vorm, dus ook kaas, zure room, crème fraiche, etc. Zuivel vrije, plantaardige alternatieven voor koemelk zijn rijst-, haver-, spelt- en amandelmelk, hierin heb je ook rijst room producten ter vervanging van crème fraiche, kookroom, slagroom;
 • Geraffineerde suiker verslechtert je immuunsysteem aanzienlijk;
 • Verminder zout en stop met cafeïne en alcohol.

Deze voeding helpt je hooikoorts te verminderen

 • Groentes waar veel vezels in zitten, deze helpen je om je darmflora weer te herstellen Als vuistregel kun je gebruiken “alle vergeten groenten”, zoals: pompoen, pastinaak, aardpeer, artisjokken, asperges, haver, havermout en bonen maar ook zoete aardappel;
 • Een natuurlijk antihistaminicum is quercetine. Kappertjes, uien, bonen, zwarte thee, druiven, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli zijn rijk aan quercetine. Quercetine vermindert de ontstekingsreacties in de luchtwegen;
 • Brandnetel vermindert de aanmaak van histamine waardoor de allergische reactie vermindert. Drink er 2 – 3 kopjes per dag van;
 • Honing of stuifmeelkorrels van je lokale imker. Neem dagelijks een theelepel het liefst een maand voordat het hooikoorts seizoen begint. Haal deze bij een lokale imker omdat de bijen in jouw omgeving vliegen. Op deze manier bewapent de honing je specifiek tegen de pollen in je omgeving. Er zijn ook studies die aangeven dat manukahoning mogelijk kan bijdragen tot verlichting;
 • Bioflavonoïde zijn belangrijke beschermers van het slijmvlies, ze zitten in blauwe bessen, zwarte bessen, aardbeien;
 • Eet veel groenten, fruit, peulvruchten en noten, zodat de darmflora in balans kan komen;
 • Een zinktekort zou een mogelijkheid zijn. Zink zit veel in oesters, hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad en cashewnoten en een beetje in haver;
 • Vaak zie bij mensen met een overactief immuunsysteem dat ze een tekort hebben aan vitamine D, waardoor klachten zoals hooikoorts in de hand gewerkt kunnen worden. Voldoende zonlicht kan helpen de vitamine D op te bouwen en ook het eten van voeding als vette vis, zuivel, paddenstoelen en ei.

Voedingssupplementen

 • Samento, katsklauw. Heeft vele eigenschappen waaronder een ontstekingsremmer en bevat een hoge antioxidantinhoud. Het verbetert de immuniteit waardoor het lichaam ontstekingen de baas wordt. Het beschermt het maagepitheel tegen zweren, reinigt het darmstelsel en verbetert de darmflora, hierdoor is het middel bijzonder goed bij hooikoorts klachten en allergieën;
 • Vitamine C kan hooikoorts sterk doen verminderen en zelfs voorkomen. Ook enkele andere allergische reacties (van de luchtwegen) kunnen met ascorbinezuur (vitamine C) worden verholpen. Neem vitamine c het hele jaar door in 1x d 600mg en in het hooikoortsseizoen 4xd 600mg.
  De gebufferde variant van Vitakruid heeft extra voordelen:
  o Hoge dosering vitamine C als calcium/magnesium ascorbaat.
  o Mangaan, zink en koper, een trio dat fungeert als essentiële aanvulling voor een effectieve immuniteitsformule!.
  o Toevoeging van de turbo OPC dit is een antioxidant die de dunne darm opneemt en vervolgens door het lichaam verspreid. Tevens versterkt het de werking van de overige ingrediënten.
  o De krachtige antioxidanten L-glutathion en quercetine samen zorgen ze voor een optimaal antioxiderend synergetisch effect. Quercetine verminderd de symptomen van hooikoorts;
 • Ribes Nigrum (zwarte be tinctuur) heeft een anti histamine werking, anti-oxidatieve, anti-inflammatoire en een anti-virale eigenschappen.
 • MSM methylsulfonylmethaan is een organische zwavelverbinding die van nature in plant, dier en mens wordt aangetroffen. Ons voedsel is meestal sterk bewerkt, wordt vaak verhit te lang bewaard en is vaak gekweekt in kassen waar de gewassen het zonder regenwater moeten stellen. Hierdoor lopen wij o.a. een tekort op aan beschikbaar zwavel. Bij inname van MSM kunnen klachten als niezen, verstopte neus, loopneus, jeuk, tranende ogen, droge keel, hoesten en hoofdpijn mogelijk minder worden. Er is een studie dat proefpersonen gedurende 4 weken 2600mg MSM per dag innamen na een week waren klachten afgenomen na 2 weken voelde de deelnemers zich fitter. MSM beschermt o.a. de slijmvliezen;
 • Paardenbloem, in het latijn Taracsacum kun je gebruiken in capsules, druppels of tinctuur. Het stimuleert je hele spijsvertering waardoor deze wat gezonder wordt. Het stimuleert je lever en je nieren en heeft een anti-histamine werking. Zo vlieg je het van drie kanten tegelijk aan;
 • Spirulina kan ervoor zorgen dat je minder klachten krijgt als niezen, loopneus, verstopte neus en je ogen minder jeuken. Hier  is een studie van zie https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2005.8.27 Personen namen 12 weken lang dagelijks 2000mg spirulina in, na meting bleek dat de IL-4 levels met 32% zijn gedaald (overproductie van IL-4 veroorzaken allergieën);
 • Probiotica kan helpen, de darmflora wordt hierdoor op gebouwd.;
 • Omega 3 heeft een ontstekingsverlagende werking. Goede bronnen van omega 3 zijn lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en vette vis. Wil je geen visolie dan kan je algenolie nemen;
 • Sana intest HISba Zodra er pollen in de lucht zijn kun je last krijgen van rode, tranende ogen en geprikkelde, geïrriteerde slijmvliezen van de neus. Ook je darmen werken dan niet altijd optimaal. HisBa is een combinatiesupplement van kruiden, spoorelementen en vitamines die bijdragen aan de gezondheid en optimale werking van je slijmvliezen. HisBa zorgt voor een goede stabiliteit van de mestcellen, het darmepitheel en aan de regulatie van de biogene amine-afbrekende enzymsysteem. De uitgebalanceerde samenstelling houdt bovendien rekening met de histaminereceptoren. Gebruik HisBa om de problemen bij de bron aan te pakken!
 • Quercetine is één van de bio flavonoïde voedingsstoffen, die in de natuur meestal samen met vitamine C aangetroffen wordt. Quercetine is een stof die hooikoorts, sinusitis en astma-aanvallen vermindert. Het blokkeert allergische reacties op pollen en vermindert in belangrijke mate ontstekingsreacties in de luchtwegen. Bij allergische reacties ontstaat het stofje histamine, dat mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van allergieën en ontstekingsreacties. Quercetine verminderd de symptomen van hooikoorts. Wetenschappers ontdekten dat mensen die dagelijks quercetine innemen minder histamine in hun bloedbaan hebben. Dit leidt tot een vermindering van allergische reacties. Quercetine zit in appelen, uien, rode kool, rode druiven, frambozen, groene thee en knoflook.

Nog een paar tips:

 • In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor. Aan de kust is de concentratie stuifmeel het laagst. Zoek als het even kan dus het strand op. Tijd doorbrengen aan zee is sowieso enorm gezond;
 • Smeer wat vaseline rond je neus, een deel van het stuifmeel blijft daarop plakken;
 • Stuifmeel gaat vooral in je kleding en haren zitten. Je kunt je beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer. Neem een douche voor het slapen gaan en was regelmatig je haren, pollen kunnen makkelijk in je haren blijven zitten;
 • Je mentale gesteldheid is ook van invloed. Zelfs lichte stress en nervositeit kunnen een allergische reactie verergeren. Zorg dus niet alleen voor gezonde voeding, maar ook voor voldoende ontspanning.

Medical taping

Medical tape

Bij hooikoorts-patiënten reageert het afweersysteem meteen zodra stuifmeel in het lichaam komt door de afweerstof IgE (Immunoglobine E) aan te maken. Deze IgE bindt zich aan mestcellen (mastocyten) en aan basofiele granulocyten dit zijn witte bloedcellen met granulen, hierin zijn o.a. stoffen opgeslagen als histamine.

Mestcellen bevinden zich voornamelijk in de slijmvliezen van de luchtwegen, darm en huid. Op het membraan van de cel zitten de IgE receptoren hierop kunnen de stuifmeelkorrels zich binden.
Deze stuifmeelkorrels zijn antigenen. Histamine komt vrij en zorgt voor de allergische reacties die kenmerkend zijn bij hooikoorts.

De elastische tape wordt aangebracht op de rug rondom de schouderbladen. Een mogelijke verklaring van verminderende klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme.

Het sympathische systeem komt tot “rust”, het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen zal aanmaken voor een allergische reactie.

Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een externe huidprikkeling invloed kan worden uitgeoefend op de bij het innervatiegebied behorende weefselstructuren van ruggenmergsegmenten. De elastische tape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen.

Boek hier je medical taping.

Hooikoorts chinees gezien

De lente staat in het teken van de Hout energie. En net zoals wij graag zo snel mogelijk naar buiten willen zodra het eerst lentezonnetje schijnt, beweegt ook de Hout energie zich naar buiten toe.

De Lever behoort tot het Hout element. De Lever zorgt ervoor dat de energie vrij stroomt in het lichaam. Als de energie in het lichaam goed stroomt, kan het lichaam haar processen goed uitvoeren. Frustratie, woede, stress, alcohol en vet eten kunnen de Lever energie stagneren. Je kunt last krijgen van een kort lontje, irritatie, spijsverteringsklachten of hoofdpijn. Maar ook hooikoorts.

Want een gestagneerde Lever energie haalt de spijsvertering uit balans. De Milt en de Maag zijn daardoor niet in staat om voldoende energie (Qi) uit de voeding te halen. Enerzijds krijgt het lichaam te weinig energie om zich goed te voeden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Anderzijds ontstaan er door de slechte spijsvertering zogenaamde Damp en Slijmen. Deze spelen een belangrijke rol in zowel hooikoorts, allergieën, sinusitis en astma.

Wat kun je zelf doen tegen hooikoorts?

Acupunctuur, Chinese kruiden, yoga en Tai Chi zijn manieren om de Lever energie vrij te laten stromen. Dus begin daar tijdig mee. Daarnaast kun je met voeding ook veel doen. Dat is immers de ‘benzine’ van je lichaam.

Matig met producten die de Lever energie stagneren: Alcohol, koffie, vetrijke producten (koek, worst, chips, gebak), gefrituurd voedsel en zure producten zoals citroen en sinaasappelsap (zuur trekt de energie samen). Eet geen koemelkproducten. Deze zijn moeilijk te verteren en leiden tot slijmvorming. Dit kan hooikoortsklachten verergeren.

Licht pittige groenten en kruiden zoals tuinkers, waterkers, rucola en radijsjes stimuleren de Lever energie juist. Strooi wat tuinkers over je lunch of eet een klein schaaltje licht pittige salade bij je warme maaltijd.

Boek hier je behandeling

Acupressuur

Acupressuur is een mooie manier om klachten als een lopende en jeukende neus tijdelijk te verlichten. Je kunt het zelf én op ieder moment toepassen.Hooikoorts acu punten

Zoek de 4 acupunctuurpunten Yuyao en LI-20 Yingxiang op.

Yuyao ligt halverwege je wenkbrauw, precies boven je pupil je voelt een kuiltje in de rand van het bot. Het punt zit op je linker- en rechter wenkbrauw.

LI-20 Yingxiang ligt net naast je neusvleugel, zowel links als rechts.
Zet je vingers op de acupunctuurpunten voor zeker 1 minuut lang. Haal rustig en diep adem, terwijl je de punten stevig aandrukt als je uitademt. Doe dit 5 keer een minuut, terwijl je de punten stimuleert. Je kunt dit doen wanneer je wilt en zo vaak je wilt.

Acupunctuur kan erg goed helpen bij hooikoortsklachten. Het is verstandig om ruim 3 maanden voor het seizoen te starten met de behandelingen. In deze eerste 3 maanden ligt de focus op het herstellen van het disbalans in jouw lichaam. Dat kan dus bijvoorbeeld zijn het reguleren van de Lever energie, het versterken van de spijsvertering en het afvoeren van Damp of Slijm. Tijdens het hooikoortsseizoen richt de behandeling zich meer op symptoombestrijding (jeuk, rode ogen, niezen, loopneus, hoesten, benauwdheid etc.), het versterken van de afweer en het vrij laten stromen van de Lever energie.

Hooikoorts en lenzen: 10 tips om irritaties tegen te gaan!

Irritatie van lenzen bij hooikoorts?
Je zou denken dat lenzen je ogen beschermen tegen stuifmeel helaas is het zo dat de ogen juist extra gaan irriteren. Contactlenzen zijn erg poreus ze reguleren zuurstof en vocht en zo kan ook stuifmeel binnendringen en een allergische reactie veroorzaken. Er worden extra eiwitten aangemaakt die weer in het traanvocht terechtkomen. Met als gevolg jeuk en nog meer irritatie door dichtslibbende lenzen.

Pollen vermijden
Draag een zonnebril om de ogen te beschermen en was je handen goed voordat je de contactlenzen in – of uitdoet. Houd ramen en deuren van je huis dicht en lucht alleen ’s ochtends, ’s avonds of na een regenbui. Probeer zoveel mogelijk stuifmeel buiten de deur te houden.

Haren wassen
Was of spoel je haren iedere avond voordat je gaat slapen. Pollen blijven graag hangen in haren.

Bedden goed verschonen
Een bed is een geliefde verzamelplaats voor pollen. Verschoon uw bed dus regelmatig en lucht alleen ‘s ochtends als de concentratie stuifmeel het laagst is.

Niet wrijven

Probeer bij jeukende ogen zo min mogelijk te wrijven in de ogen, de jeuk zal erger worden. Beter is om de ogen te spoelen of met een schoon en nat washandje schoon te maken. Een Kamille kompres op de ogen verzacht meestal.

make-up gebruik

Make-up kan de ogen vervuilen en irriteren de contactlenzen. Gebruik daarom zo min mogelijk om de lenzen in hooikoortstijd goed schoon te houden. Wil je graag make-up gebruiken denk dan aan biologische natuurlijke make-up zonder chemische irriterende stoffen er in. Merken als BoHo, Lavera zijn goed en is betaalbaar.

Daglenzen dragen

Mocht je zachte lenzen dragen overweeg in het hooikoortsseizoen om daglenzen te gaan dragen. Zo krijgen de contactlenzen geen kans om stuifmeel door te laten of dicht te slibben.

Bronnen:

https://www.orthokennis.nl/artikelen/msm-goede-pijnstiller
https://www.ahealthylife.nl/msm-een-bron-van-gezondheid/
https://happyhealthy.nl/spirulina/
https://www.ahealthylife.nl/22-natuurlijke-voedingstips-tegen-hooikoorts/
https://pollennieuws.nl/post/?permalink=interview-groene-vrouw
http://www.mastocytose.nl/mestcellen-mastocytose.html
https://blog.conamore.com/de-beste-remedies-tegen-hooikoorts?