Natuurlijke zonnebrand

 

Natuurlijke zonnebrand

Natuurlijke zonnebrand.

De zon en ons immuunsysteem.

zonnen

In de media wordt de zon vaak afgeschilderd als slecht en zeer kankerverwekkend.
Persoonlijk vind ik dit zo jammer dat er maar 1 kant van de zaak wordt belicht. Ja, teveel in de zon kan zeker schade aanrichten en ook chemische zonnebrandmiddelen kunnen een negatief effect hebben op de huid.

Wat wij vergeten is dat wij de zonnestralen ook nodig hebben om bepaalde processen in ons lichaam te activeren. Zonlicht stimuleert de vitamine D-productie, onze melatonine-productie, maar herstelt ook de elektro-magnetische balans in onze cellen (zie het boek van Dr. Zane Kime en F.A. Popp, ) Ook onze ogen worden gevoed door zonlicht.

Mensen die niet goed tegen de zon kunnen, hebben meestal een tekort aan goede vetzuren. Goede vetzuren zijn lijnzaad-, perilla- inca inchi- olie of een supplement van algenolie of spirulina. Ook noten, pitten en zaden leveren goede vetzuren.

Om ons immuunsysteem actief en sterk te houden hebben wij nu eenmaal zonlicht nodig. Koester de zonnestralen, het is geen vijand en ga er verstandig mee om.

Zonnen en bescherming

Mocht je lang in de zon zitten of werken, ook in de schaduw, dan is het belangrijk om je huid te beschermen. Je kan dit met kleding doen maar ook met zonneverzorging. Zelf heb ik een gevoelige blanke huid die niet makkelijk bruint in de zon, snel rood wordt of verbrand en dan kwam ook nog de zonne-allergie om de hoek kijken. Dat was niet fijn die jeuk en soms zwollen mijn voeten en handen op. Vaak hiermee bij de dokter geweest en die wist alleen maar zonblokkers te adviseren. Dat vond ik geen oplossing voor het probleem en ben verder gaan zoeken en gaan uitproberen. Daarover kan je meer lezen bij Zonne-allergie, hier ga ik wat meer vertellen over natuurlijke zonverzorging, waar kan je op letten en wat is nu het verschil met de chemische zonverzorging.

Zoveel aanbod wat te kiezen?

Het aanbod is enorm wat er verkrijgbaar is bij drogist, apotheek, natuurwinkel en online. Van duur tot goedkoop, zelf heb ik van alles geprobeerd om die nare zonne-allergie te voorkomen. Het blijkt dat er aardig wat onderzoek is gedaan naar de veiligheid van de verschillende ingrediënten. Op zoek dus naar een natuurlijke zonnebrand die werkt en die geen giftige ingrediënten in zich heeft.

Waarom is de kwaliteit van zonnebrandcrème zo belangrijk?

Zelf vind ik het heel belangrijk dat je weet wat je op je huid smeert en vooral in de zon. De warme zonnestralen kunnen ervoor zorgen dat stoffen kunnen veranderen. Denk maar aan dingen die kunnen smelten in de zon als bijvoorbeeld plastic.

Tijdens een zonnig dagje strand smeer je je regelmatig in en zeker als je tussendoor gaat zwemmen. Dus eigenlijk gebruik je best veel van dit product. Het zonnebrand product met je voldoende goede bescherming geven tegen verbranden maar wel het bruine kleurtje geven. Het is de bedoeling dat het product goed op de huid blijft liggen. Crème die wordt opgenomen komt in je lichaam terecht en kan zo je organen belasten. Vandaar dat je het beste natuurlijke producten kan gebruiken die jouw lichaam verzorgen en je organen zo min mogelijk belasten

Minerale filters versus chemische filters

zonnebrand

In zonnebrand producten worden filters gebruikt die op de huid blijven liggen en de Uv-stralen filteren of tegenhouden.

Chemische filters

Chemische filters bestaan vaak uit octisalate, oxybenzone, avobenzone, homosalate, octinoxate en octocrylene. Deze chemicaliën worden onder het kopje hormoonverstoorders geplaatst en hebben een negatieve invloed op onze voortplantingsorganen, de puberteit vertragen, de vruchtbare cyclus veranderen, het aantal spermacellen verminderen en de schildklierfunctie veranderen. Dit blijkt uit onderzoeken onder dieren, menselijke vrijwilligers voor een groot onderzoek zijn helaas nog niet gevonden.

Uit eigen ervaring weet ik dat sinds ik over ben gegaan op natuurlijke producten ik minder menstruatie- overgangsklachten heb. De chemische filters bevatten toxische stoffen die je lichaam langzaam vergiftigen.

Andere chemicaliën zoals retinylpalmitaat (ook wel aangeduid als verrijkt met Vitamine A) verhogen je risico op huidkanker. Tumoren en laesies worden onder invloed van de vorm van Vitamine A sneller ontwikkeld bij blootstelling aan zonlicht. https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-problem-with-vitamin-a/

Bijna alle zonnebrandcrèmes bevatten chemische filters. Vaak worden hiervoor meerdere chemische ingrediënten gecombineerd in 1 product: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, octinoxate, ethylhexyl salicylate, homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)

Stoffen die de hormoonhuishouding verstoren

Chemische UV-filters kunnen je hormonen verstoren en/of huidallergie veroorzaken.
Oxybenzone spant de kroon voor wat betreft schadelijkheid, kijk maar eens goed op de etiketten van zonnebrand producten. Het wordt in de meeste zonnebrandproducten gebruikt.
Als oxybenzone je huid binnendringt, werkt het als een oestrogeen in je lichaam. Dit kan allergische huidreacties veroorzaken en een negatieve invloed hebben op de voortplantingsorganen van zowel mannen als vrouwen. Ook wordt het gelinkt aan endometriose bij vrouwen en een laag aantal zaadcellen bij mannen. (NaturalNews).

Het EWG heeft een onderzoek gedaan en hun bevindingen in een overzichtelijke tabel gepresenteerd. Als je op zoek bent naar goede en onafhankelijke informatie is dit een heel duidelijke no-nonsense website.

Endometriose, minder vruchtbaar, schildklierproblemen; de gevolgen van chemische filters op onze hormoonhuishouding zijn enorm groot.

Vitamine A – Retinylpalmitaat

Vitamine A klinkt gezond, helaas niets is minder waar. Deze vorm van vitamine A is schadelijk voor je huid. EWG legt het hier uit, https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-problem-with-vitamin-a/. Bij dieren zijn er tijdens onderzoek meer huidtumoren en huidletsel ontstaan die zijn behandeld met retinylpalmitaat en die vervolgens zijn blootgesteld aan de zon. EWG roept zonnebrandproducenten op om vrijwillig te stoppen met het vrijwillig toevoegen van dit ingrediënt aan zonnebrandmiddelen totdat er bewijs is dat het veilig kan worden gebruikt op een aan de zon blootgestelde huid.
https://www.ewg.org/research/what-scientists-say-about-vitamin-sunscreen

Parabenen

Parabenen worden in heel veel producten als conserveringsmiddel voor lichaamsverzorging gebruikt zo ook in zonnebrandproducten. Je kunt ze gemakkelijk herkennen op de ingrediëntenlijst, omdat zij altijd het woord parabenen (paraben) in hun naam hebben staan.

Het zijn gevaarlijke hormoonverstoorders. Ze worden geassocieerd met onvruchtbaarheid, abnormale ontwikkeling van de testes, overgewicht, astma, allergieën, goedaardige tumoren van de uterus of het spijsverteringskanaal en borstkanker (Environmental Medicine).
http://www.altmedrev.com/archive/publications/15/3/190.pdf

Chemische zonnefilters

 • absorberen de UV straling;
 • wordt snel en zeer gemakkelijk opgenomen in de huid, waardoor het geen laag / waas op de huid achterlaat;
 • werkt pas na zo’n 30 minuten na het opbrengen;
 • kan irriteren op de huid, omdat het meteen in de huid dringt. Mensen met een gevoelige huid kunnen hier last van krijgen.

Fysische/ Minerale filters

Minerale / Fysische filters bevatten meestal zinkoxide en/of titaniumdioxide vaak in de vorm van nanodeeltjes.
Minerale filters, gebaseerd op zinkoxide, blijken veiligere en effectievere zonnefilters tegen zowel UVA- als UVB- licht. Slechts een handvol (min of meer bekende) zonnebrandcrèmes bevat een natuurlijk mineralenfilter. Een enkel natuurlijk merk gebruikt een combinatie van deze ingrediënten. Deze minerale zonnefilters worden door de EWG een stuk beter gewaardeerd dan chemische filters voor wat betreft veiligheid. Lees heer meer over de nanodeeltjes door de EWG 

De EWG zegt het volgende over zinkoxide en titaandioxide:

 • bieden een sterke bescherming tegen de zon met slechts weinig problemen voor de gezondheid.
 • breken niet af in de zon.
 • Zinkoxide biedt goede bescherming tegen UVA-stralen. Titaniumoxide wat minder, wel beter dan de meeste andere actieve ingrediënten.

Witte waas

Helaas laten zonnefilters gebaseerd op zinkoxide een flinke witte waas achter op de huid en dat willen wij consumenten niet. De fabrikant heeft hierop iets gevonden door de deeltjes (moleculen) heel klein te maken met nanotechnologie deze deeltjes heten dan nanodeeltjes.
Deze nanodeeltjes smeren gemakkelijker uit, waardoor er minder snel een wit laagje achterblijft op je huid. Groot voordeel, alleen zijn deze nanodeeltjes wel zo gezond.

Nanodeeltjes

Er wordt gezegd dat nanodeeltjes je huid kunnen binnendringen. En sommige studies laten zien dat er aanzienlijke negatieve gezondheidseffecten optreden door de absorptie van nanodeeltjes. Klik hier om er meer over te lezen. 

In Nederland is het niet verplicht om op het etiket te vermelden hoe groot de nanodeeltjes zijn, welk vorm en coating het heeft. Veel fabrikanten roepen dat hun product bestaat uit nano-vrije zinkoxide of nano-vrije titaniumoxide. Je kan niet goed checken of dat ook zo is.
Hoe kleiner de deeltjes, hoe beter de UVB-bescherming, maar hoe slechter de UVA-bescherming. Fabrikanten van minerale zonnebrand zoeken naar evenwicht. Nederland investeert in onderzoek naar de nanodeeltjes.

Fysische / minerale zonnefilters:

 • weerkaatst de UV stralingen, het absorbeert de straling niet;
 • legt een dun laagje op de huid. Het trekt niet in de huid. Dit kan een (lichte) waas geven;
 • het werkt direct zodra je het op je huid smeert het heeft geen intrek-tijd;
 • mensen met een gevoelige huid zijn het beste gebaat met zonnebrandmiddelen met fysische zonnefilters omdat het niet in de huid doordringt;
 • omdat het laagje makkelijker door bijvoorbeeld transpireren kan verdwijnen, moet je je wat vaker opnieuw insmeren
Kokosolie is géén zonnebrand

Kokosolie bevat geen SPF factor (Sun Protection Factor) dus geen bescherming tegen verbranden in de zon. Het is geen veilig alternatief voor zonnebrandcrème.

Schadelijk voor dier, milieu en koraal.

Reguliere Chemische zonnebrandmiddelen en ook natuurlijke zonnebrandmiddelen met fysische zonnefilters kunnen schadelijk zijn voor de zee, met de daarin wonende dieren en koraal riffen. Dit rapport uit 2015 heeft het e.e.a. vastgelegd hierover.

Als een merk natuurlijk is, wil dit namelijk niet meteen zeggen, dat het ook veilig is voor mens, dier en milieu. Volgens sommige rapporten zijn de fysische zonnefilters ook niet altijd afbreekbaar waardoor deze net zo goed de zee en het leven in de zee kunnen beschadigen. In sommige delen van de wereld worden “ koraal-giftige” zonnebrandmiddelen verboden. Dit zal bijvoorbeeld in 2020 van kracht zijn in Palau, een land wat in de grote Oceaan ligt. De overheid vertelt voldoende bewijzen te hebben, dat de chemische zonnefilters oxybenzon, oclocryleen, en parabenen schadelijk tot zelfs extreem schadelijk kan zijn voor het onderwater-leven. https://nos.nl/artikel/2257467-eilandengroep-palau-verbiedt-koraalgiftige-zonnebrandcreme.html

Wetenschappers waarschuwen sowieso over de gehele wereld, dat het koraal in de zee aan het afsterven is, en dat we maatregelen moeten nemen. Het is daarom best belangrijk geworden dit ook mee te nemen in je eisenpakket als je zonnebrandmiddelen wilt gaan inkopen.

Merken die 100% garantie geven zijn ALPHANOVA en EQ LOVE en ALBA.

Wat ga jij voortaan gebruiken?

Zelf gebruik ik zo min mogelijk zonnebrandcrème. In het voorjaar bij de eerste zonnestralen wil ik mij nog wel insmeren en van de zonnestralen genieten. Ook bij het langdurig blootstellen van de huid aan de zon, bij het varen, wandelen of andere activiteiten waar ik niet in de schaduw kan zitten, smeer ik mij goed in. Een petje of hoedje heb ik dan ook graag op. De laatste zomers heb ik goede ervaring met de zonneproducten van Alpha Nova en Earth Line.

Heb je zelf een goede ervaring met een natuurlijk product laat het mij weten. Zo wordt de webshop steeds meer gevuld met goede natuurlijke zonneverzorging.

Je weet nu waar ik op let bij de keuze ervan.

zon

Bronnen

https://www.ewg.org/sunscreen/report/the-trouble-with- sunscreen-chemicals/

https://www.naturalnews.com/050208_sunscreen_vitamin_D_hormones.html

https://www.researchgate.net/publication/225051747_Sunscreens_Are_they_beneficial_for_health_An_overview_of_endocrine_disrupting_properties_of_UV-filters

https://www.ewg.org/sunscreen/report/nanoparticles-in-sunscreen/

https://www.ewg.org/sunscreen/report/executive-summary/

http://www.altmedrev.com/archive/publications/15/3/190.pdf

https://energiekevrouwenacademie.nl/natuurlijke-zonnebrand-dag-chemische-filters/?fbclid=IwAR0nix-4eIcx9hjUF7Gf4w-xvAdYnplKqxwHhJOtqOJQkuEU5wCityET8ns
https://moniquevandervloed.nl/de-grote-natuurlijke-zonnebrandmiddelen-test-2019/
https://moniquevandervloed.nl/zonnebrandmiddelen-de-verhalen-de-zin-en-de-onzin-uitgelicht/
https://moniquevandervloed.nl/de-grote-jaarlijkse-natuurlijke-zonnebrandmiddelen-test-2020/
https://nos.nl/artikel/2257467-eilandengroep-palau-verbiedt-koraalgiftige-zonnebrandcreme.html
https://link.springer.com/article/10.1007/s00244-015-0227-7