Waarom je beter kan eten volgens de seizoenen!

Waarom je beter kan eten volgens de seizoenen!

Waarom je beter kan eten volgens de seizoenen! Tegenwoordig zijn de meeste groentes het hele jaar door verkrijgbaar door ze te kweken in kassen. Maar is dat nou wel zo gezond. Is het niet beter om groenten te eten die van nature in het seizoen voorkomen. Ik heb eens een aantal redenen op papier gezet waarom je beter voor seizoensgebonden groenten en fruit kan kiezen. Ik ben benieuwd hoe jij er tegenaan kijkt.

 Goed voor de smaak,

Voeding uit het seizoen en die biologisch geteeld word, krijgen de tijd om te groeien en te rijpen. Ze groeien op in weer en wind en met het zonnetje op hun bolletje bevatten ze meer voedingswaarden. Ze komen bijna vers van het land vaak bij een lokale boer uit de buurt zo de winkel in en daardoor zit het nog vol voedingswaarden. Groentes die ingevlogen worden vanuit het buitenland worden al geplukt van het land voordat het rijp is en komen onrijp in koelcellen naar NL. Voor jouw gezondheid de smaak maar ook voor het milieu is het dus beter om seizoensgroente te eten.

Prijs

seizoensgroentes zijn ook beter voor je portemonnee ze komen meestal uit ons eigen land en hoeven niet van heel ver weg (egypte, peru, etc) ingevoerd te worden via schepen of vliegtuigen dat scheelt vrachtkosten en CO2 vervuiling. Daarnaast is de belasting voor het milieu een stuk minder, denk maar eens aan de kassen die verwarmd moeten worden en verlicht.

Voor je gezondheid

is het ook beter om voeding uit het seizoen te eten. Warme stevige kost in de winter om het lichaamskacheltje aan te houden en lichtere voeding in de zomer. Je hebt ook andere voedingsstoffen in de winter nodig dan in de zomer. Denk maar eens aan vitamine C en B in de winter tegen griep en verkoudheid en antioxidanten in de zomer om je huid te beschermen tegen de zon. De natuur stopt in wintergroente dat wat jij nodig hebt in de winter en in zomergroente dat wat jij nodig hebt in de zomer. Daarnaast groeien seizoensgebonden biologische groenten op een natuurlijke manier en worden geoogst als ze rijp zijn. Hierdoor bevatten groenten en fruit meer voedingsstoffen dan wanneer ze kunstmatig gerijpt worden en van ver komen.

Goed voor de variatie,

gevarieerd eten geeft de voorkeur zodat je veelzijdige voedingstoffen en vezels binnenkrijgt.

Kortom binnen het seizoen eten smaakt beter en het is goed voor het milieu en je lichaam. Dat klinkt prima toch?