voetbad

Tips voor de wintermaanden

 

De winter

De winter is van nature Yin: het is inactief, koud en vochtig (nevel, mist, regen, sneeuw). Gebruik je energie ingetogen, beweeg in alle rust en verspil je energie niet gedurende dit seizoen. Om je zo voor te bereiden op het ontpoppen van het energieke nieuwe seizoen, de lente.

Water element.

De nieren worden beschouwd als de poort van het leven, het opslaan van onze essentie, de voortplanting en ontwikkeling, vloeistofverdeling en onze levensduur is direct gerelateerd aan de gezondheid van de nieren. Zij bewaren alle reserve Qi van het lichaam, zodat het in tijd van stress en veranderingen kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld om te herstellen van ziekte, of om ziekte te voorkomen. De nieren en blaas zijn beide gevoelig voor koude. Door je voeten goed warm te houden houd je de nieren ook warm. De gezondheid van de nieren kan je zien in de haren en voelen in de oren. Haaruitval, vroegtijdig grijs of kaal worden, oorproblemen en voortplantingsproblemen zijn signalen van de nieren. Het beenmerg is verbonden met de nieren, problemen in de knieën, tanden en onderrug zijn gerelateerd aan de nieren.

Tijdens de winterperiode is het belangrijk om de Nier Qi goed te voeden en verzorgen. In deze periode kan deze Qi gemakkelijk worden overbelast en uit balans raken. Wanneer we goed naar ons lichaam “luisteren” merken we dat het van nature in deze periode wil rusten, reflecteren, conserveren en opslaan.

Neem voldoende rust in de winter en wees spaarzaam met je energie. De Winter is de periode om tot rust te komen en energie te verzamelen voor het nieuwe seizoen. Je kunt het vergelijken met wat er in de natuur gebeurt. In de winter trekt alles zich terug, om te schuilen voor de slechte weersomstandigheden, om te rusten en zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Het kan zijn dat als je onvoldoende rust neemt in de winter je onvoldoende aangesterkt bent om de nieuwe periode in te gaan. Je begint in wezen al verzwakt aan een nieuwe periode. Je ziet dan vaak mensen in de lente die ziek zijn.

De cyclus van de seizoenen kan ook gespiegeld worden naar een enkele dag-cyclus. Wanneer je ’s avonds laat naar bed gaat, zal je ’s morgens niet zo fit opstaan om de dag weer aan te gaan. Wanneer dit zo af en toe eens gebeurd hoeft dit geen probleem te zijn als je goed gezond bent. Als dit echter een levensstijl is/wordt dan kan dat weldegelijk tot problemen leiden en je Nier Qi uitputten. Zorg goed voor jezelf, eet voldoende, rust voldoende en geniet van alles wat je doet.

Blijf, indien mogelijk binnen op stormachtige winderige dagen. De koude van de winter kan heel makkelijk ons lichaam binnen dringen en onze weerstand verlagen. De Qi van het lichaam wordt geconserveerd door warmte maar zorg dat je niet te warm wordt dat je gaat zweten. Door het zweten gaat er onnodig yang verloren dat je nu juist moet sparen. Zit niet te dicht bij het vuur van de open haard of bij de verwarming en vermijd het zweten bij het nemen van een warme douche of bad.

voetbad

Zorg dat je voeten warm blijven in de winter hierdoor voed je de Nier Qi. Neem vaker een warm voetbad voor het naar bed gaan of neem een warme kruik mee naar bed en leg deze bij je voeten neer. Door de voeten warm te houden en het hoofd relatief koel blijft de energie en de vloeistoffen goed doorstromen.

Beweging in de winter. 

Blijf rustig bewegen tijdens de wintermaanden wandelen, joggen of fietsen is prima om te doen. Maar ook Yoga, Do-in, Pilates, Qi-gong oefeningen zijn perfect voor ons lichaam om de doorstroming te activeren. Zorg ervoor dat je lichaam warm wordt maar niet heftig gaat zweten.

Koude vertraagd en zorgt ervoor dat alles nog kouder wordt in ons lichaam. In de winter kunnen klachten als pijn astma artritis en colitis verergeren. Blijf in beweging zodat het lichaam warm blijft en de qi en vloeistoffen blijven stromen zonder ze te verbruiken.

Voeding in de winter

Kool, wortelen, rode bonen, granen, walnoten, kastanjes zijn verwarmend en voeden het Yang. Verwarmende stoofpotten, zwarte bonen (nier versterkend, yin opbouwend), verwarmende kruiden als rozemarijn, gember, kaneel, kruidnagel, kardemom, venkel en anijs. Stimuleren de circulatie. Deze kruiden zijn iet alleen lekker van smaak maar ook enorm gezond voor het lichaam in de wintertijd. Let wel op dat je niet teveel gebruikt. Door weinig toe te voegen werkt het als een medicijn.

Heb je bloedarmoede, duizelig, neiging tot flauwvallen, of zie je zwart als je opstaat, heb je onderrug klachten dan kan het zijn dat je lichaam te weinig bloed produceert. Eet tijdens de wintermaanden pompoen, rode biet, rijst, bruine bonen, kastanjes  en gebruik lotus wortel en kokosmelk in je voeding om het bloed op te bouwen.

 

Congee (zhou, rijstepap)

congee is prima om te eten in de wintertijd. Was een deel rijst en doe dit vervolgens met zeven delen water in een pan of slow cooker en laat dit een paar uur koken. Let op dat de rijst niet droog kookt. Pap als ontbijt is een belangrijk aspect in Chinese preventie. Het is makkelijk te verteren en voedzaam en het helpt genezing als je ziek bent of je niet goed voelt. Aan de pap kan je ingrediënten toevoegen om de pap als geneesmiddel te laten fungeren. Hoe langer het kookt hoe grondiger de ingrediënten zich mengen met de rijst.

Adukibonen – verwijdert damp en verminder zwelling.

Selderij – kalmeert de lever en behandelt hoge bloeddruk

Venkel – verlicht winderigheid en verwijdert slijm tijdens de menstruatie.

Nier – versterkt de nieren en helpt bij lage rugpijn en seksuele problemen

Lever – voed het bloed en de lever.

Sesamzaad – bevochtigt de darmen

Pijnboompitten – bouwt de yin van het hart en de longen op

Spinazie – kalmeert en verlicht oprispingen en maagzuur.

Peulvruchten
Alle (gedroogde) peulvruchten horen volgens de TCM bij  het water element. Dit omdat ze met water worden bereid en ze een versterkend effect hebben op de nieren. Op de sojaboon na helpen alle peulen tegen damp. Onder damp wordt in de TCM verstaan vocht/slijm en is een ziektesyndroom de kenmerken zijn loopneus, schimmelklachten, overgewicht,  nat of droog eczeem, vocht vasthouden regelmatig verkouden zijn. Heb je last van dampverschijnselen eet dan geen sojabonen en producten, zuivelproducten en banaan.  De adukiboon helpt het beste tegen damp.

Zorg dat je peulvruchten altijd een nacht in water laat weken met bijvoorbeld een stukje Komu erbij om het fytinezuur af te breken. het week water de volgende dag weggooien. Ook al staat er op de verpakking dat je ze niet hoeft te laten weken doe het wel voor een betere vertering. Als je tijdens het koken een stukje zeewier als kombu of Wakame, theelepel baking soda, bonenkruid of zeezout erbij doet worden de peulen beter verteerbaar.kombu

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *