Vijf elementen voeding is de leer van de voeding volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Deze voedingsleer heeft een belangrijke rol in China. Vroeger was het uitgangspunt dat een ziek persoon eerst zijn voeding moest aanpassen. Meestal was dit al voldoende maar mocht het aanpassen van de voeding niet voldoende effect hebben dan pas werd acupunctuur, massage of geneeskrachtige kruiden ingezet.

Een paar uitgangspunten met als doel de vertering van het voedsel zo optimaal mogelijk te laten verlopen:

  • De maaltijden zijn gekookt, gestoofd of geroosterd. Op deze manier te eten is het voedsel al een stukje ‘voorverteerd’ waardoor het makkelijk en beter opgenomen kan worden door het lichaam. De maag en Milt hoeven minder hard te werken waardoor het minder energie kost. Door warm te eten geef je extra warmte aan je lichaam waardoor je koude handen en voeten verwarmd gaan worden en minder koud gaan aanvoelen.
  • Eet zo puur en natuurlijk mogelijk dus zonder pakjes en zakjes, kant en klaar maaltijden. Eet dat wat in de natuur voorkomt en eet volgens de seizoenen .
  • Maak gebruik van de smaken die ons lichaam kent, te weten: zoet, zuur, zout, bitter en scherp.
  • Houd rekening met de thermische waarde van voeding. Gember is verwarmend, Yoghurt en rauwkost is verkoelend.

Bij de Westerse diëtiek ligt de focus op vitamines en calorieën van een voedingsmiddel. Bij de vijf elementenvoeding wordt rekening gehouden met de elementen, thermische- en energetische waarde van het voedingsmiddel. Er wordt gekeken naar de uitwerking van het voedingsmiddel in zijn geheel op het lichaam. En hoe jij je voelt na het nuttigen van een maaltijd. Het betekend gezond eten waardoor jij je fit voelt en een betere energie verdeling hebt.