Recept Havermout plaatkoek

Havermout plaatkoek

Deze havermout plaatkoek met chocolade, noten en fruit naar keuze is een heerlijk en gezond tussendoortje.

Wat heb je nodig aan materiaal:

een bakblik, vel bakpapier, keukenmachine of een staafmixer met maalbakje. Havermoutmeel en amandelmeel maak je natuurlijk zelf door havermout en witte amandelen te vermalen. Veel goedkoper ook.

Ingrediënten:

  • 50 gr havermout
  • 50 gr havermeel (kan je zelf malen van havermout)
  • 50 gr amandelmeel (kan je zelf malen van blanke amandelen)
  • een handje grof gehakte noten wat je lekker vind (amandelen, walnoten, pecannoten)
  • 50 gr chocolade, grof gehakt ik gebruikte Tony Chocolonely puur met amandelen
  • 2 eieren
  • 50 ml kokosmelk of rijstmelk, speltdrank, amandelmelk
  • 50 ml ahornsiroop, ik heb minder gebruikt de chocolade is al zoet genoeg vind ik .
  • 125 gr fruit vers of uit de diepvries, in dit recept gebruikte ik bosbessen.
  • 75 ml gesmolten kokosolie, gesmolten roomboter kan ook
  • rasp van de schil van 1 biologische citroen
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • een snufje zout
  • Verdubbel de ingrediënten als je een groot bakblik hebt of gebruik de helft van het bakblik.

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Wij hebben een hete lucht oven heb je die niet stel de oven dan wat warmer in 175 / 180 graden.
  2. Was de citroen voordat je gaat raspen met warm water. Gebruik een fijne rasp om de schil van de citroen te raspen.
  3. Maal de amandelen en havermout in je keukenmachine of blender tot meel.
  4. Meng nu alle droge ingrediënten, inclusief de gehakte chocolade met elkaar.
  5. Kluts de eieren en meng vervolgens de natte ingrediënten met elkaar.
  6. Voeg deze twee samen en roer goed door.
  7. Voeg het fruit en de noten toe aan dit mengsel en schep het voorzichtig erdoor.
  8. Bekleed je bakblik met bakpapier en giet het mengsel voor de havermout plaatkoek hierin.
  9. Bak de havermout plaatkoek in 40-45 minuten goudbruin. Check halverwege even en mocht de bovenkant van de plaatkoek te donker worden, dek deze dan af met een stuk bakpapier.
  10. Als topping kan je wat chocolade au bain marie smelten en over de afgekoelde plaatkoek gieten.
  11. Snijd de havermout plaatkoek in stukjes.

Je kunt deze havermout plaatkoek in de koelkast enkele dagen bewaren. Maak gerust wat meer want ingevroren is deze plaatkoek langer houdbaar. Zo heb je altijd een gezond en lekker tussendoortje bij de hand.