Chinese kruiden

Kruidengeneeskunde

Chinese kruiden zijn gericht op de verbetering van de conditie van jou als persoon die door disbalans veroorzaakt is.

Naast acupunctuur, Tuina en Qi Gong is de kruidengeneeskunde in China een belangrijke tak van de Chinese geneeskunde. Ieder ziekenhuis heeft een afdeling kruidengeneeskunde en een kruidenapotheek. Ook zijn er veel kruidenapotheken waar je eerst doktersadvies krijgt voordat je de kruiden mee kunt nemen. Het betreft hier meestal zogeheten “ruwe” kruiden. Dit zijn gedroogde en eventueel verder bewerkte kruiden. Een bewerking kan bijvoorbeeld zijn: bakken met honing, koken in wijn, verkolen. Overigens zijn “kruiden” niet altijd planten. Ook (delen van) dieren, of mineralen worden gebruikt in de kruidengeneeskunde.

De meeste Chinese geneeskruiden zijn (delen van) planten. Vaak zijn het wortels, maar ook vruchten, bladeren, bloemen, stengels, pitten, twijgjes, schors worden veel gebruikt.  Van enkele duizenden planten is beschreven wat de werking is. Enkele honderden worden hier in het Westen regelmatig gebruikt.

Elke kruid heeft een eigen specifieke werking:

  • de temperatuur van het kruid: heet, warm, neutraal, koel of koud.
  • de smaak van het kruid: bitter, zoet, scherp, zout, zuur, samentrekkend (adstringerend), smaakloos. De smaak bitter bevorderd de stoelgang en is drogend, zoet is voedend en zout verweekt harde delen.
  • de richting waarin het kruid werkt: naar buiten, naar binnen, naar boven of naar beneden (meerdere zijn mogelijk, bijvoorbeeld naar boven en naar buiten toe)
  • de gerichtheid van het kruid: welk orgaan of meridiaan wordt vooral door het kruid beïnvloed
  • meer specifieke informatie over de werking: bijvoorbeeld “bevochtigt de ontlasting”, “bevrijdt de oppervlakte”, “voedt het Yin”, “vermindert Vochtige Hitte”.
  • toepassingen: bij welke Chinese (of ook wel “westerse”) ziektebeelden kan het kruid worden gebruikt

kruiden cmc

Hoe werk ik:
Door de eeuwen heen zijn er een aantal formules ontwikkeld die voor specifieke ziektebeelden toepasbaar zijn. Deze patent formules, kant en klare kruidenformules, kan ik eventueel inzetten bij een klacht. Dit gaat natuurlijk altijd in overleg met u.

De kruiden patent formules die ik gebruik kunnen afhankelijk van de klacht(en) in diverse vormen worden ingenomen of toegepast. Ik werk met pillen, tabletten en poeders. Aan de hand van uw symptomen wordt vanuit de traditionele Chinese zienswijze de formules ingezet.

De kruiden in de patentformules voldoen aan zowel de Europese als aan de Nederlandse wettelijke normen. Ook voldoen de kruiden aan de CITES (convention of International Trade in Endangered Species of fauna and flora) wetgeving. Ze zijn GMP gecertificeerd er is dus geen sprake van het gebruik van bedreigde dier- of plantensoorten in de formule en zijn volgens apotheeknormen gecertificeerd. Er zijn geen zware metalen pesticiden, verboden middelen in te vinden.