Voorjaarsmoeheid wat kan je er zelf tegen doen!

Voorjaarsmoeheid wat kan je er zelf tegen doen!

Voorjaarsvermoeidheid wordt enerzijds veroorzaakt doordat het lichaam zich niet kan aanpassen aan het veranderende seizoen, anderzijds kan een blokkade van de Leverenergie de boosdoener zijn.

In de winter was de energie meer naar binnen gericht dus meer op de hersenen en de organen. In de lente komt de yange energie meer naar buiten en daar moet het lichaam aan wennen. Vooral voor mensen die veel denken, dus veel in hun hoofd zitten, zal het schakelen moeilijker zijn.

Hoe is jouw Leverenergie?
Nek-, schouderklachten, hoofdpijn, last van stress, prikkelgevoeligheid, een kort lontje, last van pezen en banden, opstartproblemen (bv ‘s morgens), spanning of kramp in de spieren en pezen, rusteloze benen, PMS en andere menstruatie klachten, last van de ogen, slecht kunnen plannen/organiseren, problemen hebben met grenzen stellen. Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn dat de leverenergie niet goed stroomt. Wat je eraan zou kunnen doen heb ik voor je op een rijtje gezet.

Tips om je Houtenergie te verbeteren:
Verminder inname toxines en chemicaliën
We consumeren ongemerkt nogal wat aan chemische toevoegingen via ons voedsel, zoals conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen, emulgatoren en bestrijdingsmiddelen. Ook schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten leveren zo hun bijdrage. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alcohol, medicijnen, drugs, tabaksrook en uitlaatgassen, vooral de laatste 2 krijgen we ongemerkt naar binnen.
De lever heeft de schone taak om het lichaam te ontgiften. Dit is een flinke klus. Geen wonder dat steeds meer mensen moe zijn, en allergieën, long- of huidklachten hebben. Wil je fitter de lente door, help dan je lever en verminder de intake van gifstoffen:

  • Eet vers en niet voorgesneden groenten en fruit, onbewerkt voedsel (liefst biologisch)
  • Drink genoeg water, liefst gefilterd of bronwater en op kamertemperatuur of warmer maar zeker niet koud vanuit de koelkast
  • Lees de ingrediëntenlijst op verpakkingen zodat je weet en begrijpt wat je eet en op je lijf smeert
  • Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten
  • Stop met roken of drugsgebruik
  • Vermijd overmatig alcoholgebruik.

Eet groene groenten
Chlorofyl is de pigmentstof die planten hun groene kleur geeft. Chlorofyl is rijk aan magnesium een belangrijk mineraal dat het zuur-base gehalte in je lichaam in evenwicht brengt. Chlorofyl kan allerlei toxische stoffen aan zich binden, waaronder zware metalen als kwik, amalgaam, uranium, aluminium, koper, chroom, lood etc. Zo kunnen deze toxische stoffen met de ontlasting afgevoerd worden zodat ze niet worden opgenomen in ons bloed en zo de lever ontlast.
Eet om de Lever te versterken zoveel als mogelijk groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, raapstelen, rucola, paksoi, peterselie, broccoli, boerenkool. Maar ook de supplementen Chlorella en spirulina gerstegras en tarwegras bevatten veel chlorofyl.

Eet wat de natuur je biedt
Het is voor jou zelf altijd beter om te eten wat het seizoen je op dat moment geeft. De natuur biedt ons altijd op het juiste moment dat wat we nodig hebben. Als het warmer wordt kunnen we weer wat lichter en koeler gaan eten. Dus minder stamppotten en stoofschotels maar vaker stomen en wokken. En als je Aarde-energie sterk genoeg is kan je af en toe wat salade eten.

Eet niet te laat ‘s avonds
Tussen 01.00 en 03.00 uur is de Lever op zijn sterkst en kan hij optimaal zuiveren. Zorg ervoor dat je niet te laat eet (niet meer na 20.00 uur), zodat je lichaam op dat moment niet bezig hoeft te zijn met het verteren van voedsel. En zorg dat er minimaal 3 uur zit tussen je avondmaal en het moment dat je gaat slapen. Eet geen zware avondmaaltijden maar een lichte maaltijd bijvoorbeeld soep.

zuur
De smaak die bij het Houtelement hoort is zuur. Citroen, limoen, zuurkool, groene zure appels, azijn, yoghurt en zure bommen zijn dus prima voedingsmiddelen om de circulatie van de Leverenergie vloeiend te houden.

Meer groen
Groen is de kleur die hoort bij het Houtelement. Naast het eten van al het groens kan je de dag ook eens starten in het groen. Begin de dag eens met een wandeling en kijk eens intens naar al dat nieuwe groen. Maar ook groene kleding, planten, muren, stoelen en tafels kan je helpen je lever energie te voeden. Als het maar groen is.

Voed je ogen
Volgens de TCM ‘opent de Lever in de ogen’. Zorg dus goed voor je ogen en laat ze niet te moe worden. Doe ze midden op de dag eens dicht tijdens een ‘powernap’, doe oogoefeningen of leg eens een oogkussentje gevuld met lavendel op je ogen, ze zijn hier in de winkel te koop. Zeker als je regelmatig aan de PC werkt is het belangrijk om iedere 15 minuten even weg te kijken of je ogen te palmeren door je handen even over je ogen te leggen totdat alles helemaal donker is. De donkerte voed je ogen.

Voor 23 uur slapen
Maak er een gewoonte van om vóór 23.00 uur naar bed te gaan. Dan ben je namelijk tussen 01.00 en 03.00 uur in de juiste slaapfase voor de Lever. Tussen 01.00 en 03.00 is de Leverenergie op zijn sterkst en wordt het bloed gezuiverd en de hormonen gereguleerd.

Qi laten stromen!
Een ideale manier om Leverenergie-stagnatie te voorkomen en op te lossen is beweging. Houd wel rekening met je energieniveau. Flink sporten in de sportschool werkt dan juist averechts. Een wandeling van 15 – 30 minuten in de buitenlucht kan al wonderen doen.

Boosheid
De emotie die bij de Lever hoort is boosheid, frustratie. Irritatie, stress, gespannenheid, geprikkeldheid, woede en alles er tussen in. De energie van de lente is heel sterk, zeker bij een stagnatie in de Lever energie, kan die sneller naar voren komen. Probeer deze energie te uiten dus ga schreeuwen, boxen tegen een boksbal / zak, stampvoeten of rennen. Doe er iets mee zodat je het kwijt raakt, want als je het opslaat kunnen er meer problemen ontstaan.