Het is lente

Hout element

Het is lente,

Vanuit de Chinese telling start de lente in februari. In de lente ontstaan talloze nieuwe vormen uit de energie die tijdens de koude winter rustte, ontkiemden en sluimerden. Het is lente je merkt het aan alles, wat dor en droog was komt weer leven in, de bollen komen uit de grond, de bomen en planten krijgen weer knoppen en straks staat alles in bloei. De vogels fluiten hun lied en de ochtenden zitten vol met energie. Sta maar eens vroeg op in de ochtend, ga naar buiten en haal diep adem. Deze vitale energie in de ochtend geeft je een frisse start.

In de cyclus van de 5 elementen wordt Hout geschapen door Water. Het Hout-element is symbool voor de lente: het openspringen en ontluiken. Bij het hout element hoort het orgaanstelsel van de lever en de meridianen lever en galblaas. In deze periode dat alles in bloei komt is de kleur groen en omdat nog niet alles rijp is, de smaak zuur.

Hout
Element Hout

De lever volgens de Chinese Geneeskunde (TCM)

heeft een andere betekenis dan in de westers geneeskunde. De lever zorgt voor een soepele stroom van Qi, op deze manier zorgt de lever ervoor dat de processen in het lichaam soepel verlopen. Als de Qi niet soepel door het lichaam stroomt kan men dat merken aan een opgeblazen gevoel, druk op de maag en wisselende ontlasting. De Lever fungeert als opslag voor bloed van het hele lichaam. Als het lichaam bloed nodig heeft om het weefsel voeding te bieden, stroomt het uit de Lever. De Galblaas is het enige Yang-orgaan dat niet met de buitenkant van het lichaam in verbinding staat en dat geen voedsel of afvalstoffen verwerkt. De Galblaas ondersteunt vele functies van de Lever, maar beïnvloedt voornamelijk de Qi.

De TCM noemt de lever de generaal, de lever beschermd ons voor gevaar.  Een generaal moet goed plannen kunnen maken en creatief zijn. We kunnen voor ons zelf opkomen en vechten voor onze rechten. Lever en Galblaas zijn verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen: Lever neemt besluiten voor de lange termijn, Galblaas die voor de korte termijn. Een gezonde agressie zijn een van de eigenschappen bij een goed werkende lever. De lever verzorgd ook onze ogen, helderheid, vochtbalans en een goed zicht. Droge ogen en nachtblindheid kan wijzen op een verminder functioneren van de lever.

Bij vrouwen heeft de lever grote invloed op het verloop van de menstruatie. Als de lever stagneert uit zich dit in een onregelmatige cyclus, en PMS klachten.

Indien je klachten herkend neem dan contact op, we kunnen dan kijken waar ik je mee kan helpen.

Wees welkom.

Namaste.

Bettina.