Waarom kan je beter warm water drinken.

Sinds dat ik warm water drink krijg ik er nogal wat vragen en opmerkingen over. “He bah wat vies en drink je dat de hele dag?” “Waarom dan?” Als ik in een restaurant warm water bestel krijg ik toch vaak de theedoos geserveerd. “Wilt u echt geen theezakje?”

De meeste mensen bestellen koud water dat is normaal geaccepteerd. Alleen voor het lichaam is dat niet zo normaal, het lichaam wilt liever warm water of in ieder geval water dat op lichaamstemperatuur is.

Waarom geen koud water

Het drinken van koud water doet ons lichaam afkoelen en dus ook onze spijsvertering. Hierdoor wordt koud water minder goed verteerbaar. Vanuit de TCG en de Ayurveda is het belangrijk om ons spijsverteringsvuur aan te houden. Met het drinken van koud water kan je dit doven en kunnen er spijsverteringsklachten ontstaan. Het koude water komt in de maag terecht die verkrampt er kunnen darmkrampen of koliekpijn ontstaan. Ook kan het de bloeddruk verhogen doordat het de weefsels doet samentrekken, afkoelt en zo bloedvaten vernauwen. Menstruatiepijnen kunnen verergeren door het drinken van koud water.

De voordelen van het drinken van Warm Water.

Spijsverteringsklachten worden zo voorkomen. Het maakt minder moe, warm water geeft namelijk energie. Bij mensen die nachtzweten of veel sporten is het aanvullen van het verlies aan vocht belangrijk. Warm water zorgt voor een goede doorbloeding aan maag en darmen. Door het warme water vind er geen verkramping plaats en heeft het een gunstige werking op de ontlasting. Het drinken van warm water kan de bloeddruk verlagen. Het heeft een gunstig effect op menstruatiepijn, steken en / of krampen kunnen minder heftig zijn. Het verwarmen van water houdt niet alleen je lichaam op temperatuur, het bevat ook minder toxines doordat door het koken van het water verontreinigingen vervliegen.

De Japanner Masaru Emoto heeft erg veel onderzoek gedaan naar het geheugen van water. Water zou je kunnen beïnvloeden met positieve gedachtes.

Zelf filter ik het kraanwater via een Brita filterkan voordat ik het ga koken, het gekookte water doe ik vervolgens in een thermoskan. Hier drink ik gedurende de dag uit. Is de kan leeg maak ik weer een nieuwe. Soms drink ik een kopje kruidenthee bijvoorbeeld Salie thee tegen nachtzweten en slijmvorming. Of als ik aan het reinigen ben dan drink 1 tot 3 kopjes kruidenthee op een dag. Het leuke hieraan is dat ik geen behoefte meer heb aan andere dranken, overigens kan dit ook heel goed komen doordat ik geen geraffineerde suikers meer eet.

Probeer het ook eens ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Warme groet,

Bettina

4 antwoorden
 1. Ivo zegt:

  Hoi Bettina,
  En hoe warm drink je het water dan? Is het net zo warm als bij een kopje thee?
  Ik heb wel eens gehoord dat het drinken van twee glazen lauw warm water in de morgen goed is voor het op gang brengen van de spijsvertering. Heb je daar wel eens wat over gehoord?

  Gr. Ivo

  • Bettina de Groot zegt:

   Hi Ivo,

   Het water is meestal net zo warm als bij een kopje thee. In de zomermaanden laat ik het wat meer afkoelen dan in de winter.
   Het is inderdaad goed om de dag te starten met het drinken van gekookt water dat je laat afkoelen tot een drinkbare temperatuur, het stimuleert de spijsvertering. De spijsvertering wordt als het ware rustig wakker gemaakt.

   Warme groet,
   Bettina

 2. Ilse zegt:

  Dag Bettina,

  Leuk om te lezen! Ik drink zelf sinds een tijdje ook bijna altijd gekookt water in plaats van thee. Naast alle redenen om voldoende water te drinken (die jij ook noemt!), merk ik dat het goed is voor m’n stem (ik sta voor de klas) en ik vind het ook gewoon zó lekker! Goed idee trouwens van een thermoskan 🙂

  Vraagje: als je in een restaurant bent of je zit op een terras, vraag je dan om ‘gekookt water’ of om ‘warm water’ of om ‘thee zonder theezakje’? Even benieuwd! Ook omdat ik het zeker herken om er vragen / opmerkingen over te krijgen 😉

  Groet, Ilse

  • Bettina de Groot zegt:

   Hallo Ilse,

   Bedankt voor je reactie.
   Ik vraag inderdaad om gekookt water en als ze het niet begrijpen dan zeg ik `Thee zonder theezakje`.
   Vaak komen ze dan voor de zekerheid toch nog met de theedoos aanlopen.

   Groetjes Bettina

Reacties zijn gesloten.