Vuur cuppen My Body My Soul

Nieuw in de praktijk is het traditionele vuur cuppen.

Vuur cuppen is geen zelfstandige behandeling maar kan tijdens een behandeling ingezet worden bij pijnklachten in het lichaam.  Het is een eeuwenoude techniek vanuit de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) en wordt gebruikt om stagnaties op te heffen. Denk hierbij aan pijnlijke schouders, armen nek maar ook frozen shoulders kunnen bij deze techniek baat hebben.

Door een vlam even in de cup te steken en daarna de glazen cup op de huid te plaatsten wordt er een vacuum gecreëerd doordat de zuurstof in de bol verdwijnt, zo kan de cup zich vastzuigen op de huid. Door dit vacuüm wordt het gestagneerde bloed en afvalstoffen naar de oppervlakte verplaatst vervolgens worden deze afvalstoffen afgevoerd door het lichaam (Wei Qi). Er kan een rode vlek ontstaan in de huid, deze verdwijnt normaliter na een paar dagen. Op deze manier gaat de Qi weer stromen en kan de stagnatie verdwijnen, het oude bloed wordt afgevoerd waardoor er weer vers bloed en vocht naar de plek kan komen.

Verschillende technieken zijn toepasbaar binnen het vuur cuppen. Dat wil zeggen er kan gevarieerd worden door verschillende gradaties aan de zuigkracht van de cup te bewerkstelligen, waarna de cup voor een tijdje op een plek op het lichaam blijft staan. Maar het kan ook gebeuren dat een therapeut overweegt om de cups snel op en af te plaatsen. Of de walking cup door te bewegen over het gewenste gebied. Ook kan het zijn dat de cliënt gevraagd een bepaalde beweging te maken terwijl de cup op het lichaam zit. Het ligt er aan wat de bedoeling van de cups is voor een bepaald probleem.