Tumeric latte; Golden Milk

Golden MilkGolden Milk ook wel het vloeibare goud genoemd met kurkuma als hoofdingrediënt is heilzaam voor je gezondheid en wordt in de Ayurvedische geschriften al eeuwen voorgeschreven als reinigende drank voor het lichaam.

Nu het koude weer zo aanblijft en veel mensen griep hebben is dit drankje een echte aanrader omdat het ontstekingsremmend werkt. De samenstelling van de specerijen en kruiden geven je een warm gevoel, drink het voor het slapen gaan voor een goede nachtrust.

Ingrediënten voor 1 glas of mok

  • 250 ml amandelmelk, rijstmelk, speltdrank of kokosmelk het originele recept is met rauwe melk
  • ½ theelepel (Ceylon)kaneel
  • 2 theelepels kurkuma, vers geraspt of poeder. (let op verse kurkuma kan afgeven)
  • ½ theelepel kardemom, eventueel geplette peulen
  • ½ theelepel geraspte verse gember
  • ½ theelepel kokosolie of ghee
  • Snufje zwarte peper of cayenne peper (voor de opname van de curcumine in Kurkuma)
  • theelepeltje honing of ahornsiroop of stevia naar smaak om eventueel wat aan te zoeten.

Bereidingswijze
Schenk de melk in een pannetje en voeg alle kruiden en specerijen toe verwarm tot het kookpunt, laat het circa 5 minuten even sudderen maar niet koken. Meng met een garde de specerijen goed door de melk. Leg eventueel een zeefje op je glas of mok en schenk de Golden Milk erin laat het afkoelen totdat het voor jou de gewenste temperatuur heeft om te drinken en breng het eventueel op smaak met honing, ahornsiroop of Stevia. Geniet van deze verwarmende drank.

Werking van de specerijen:

Kurkuma is een natuurlijk antibioticum en bloed-reinigend middel door zijn antibacteriële eigenschappen en lever-reinigende werking. Als medicijn wordt het onder andere gebruikt voor chronische aandoeningen. Denk aan spijsverteringsstoornissen, artritis, bloedsuikerproblemen en inflammatie (ontstekingen). Verder wordt het onder meer ingezet voor huidziekten, zwakke menstruatie, bloedarmoede en gebrekkige doorbloeding.

Zwarte peper versterkt de opneembaarheid van curcumine in de kurkuma.

Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Het kruid is fris en zit vaak in speculaaskruiden en in Chai thee. Kardemom bevat veel mineralen, zoals ijzer, calcium, kalium en mangaan. 1 eetlepel bevat al 80% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan. Verder bevat het vitamine A en C.

Kardemom is krampstillend en stimuleert de bloedcirculatie en is daardoor heilzaam voor je spieren. Het is weldadig voor je maag en spijsverteringsproblemen, daarnaast heeft het een zuiverende werking op de adem en het werkt anti bacterieel, ondersteunt de nieren en voorkomt ontstekingen in je lichaam.

Gember is verwarmend bevordert de bloedcirculatie,  helpt bij de aanmaak  van speeksel en bevordert zo de stoelgang, kan migraine verminderen en heeft antioxidante eigenschappen. Bevat de vitamines B1, B2, B6, C, en de mineralen kalium, natrium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium koper en zink.

Kaneel bevat vitamines A, C, B2 en B6 en de mineralen calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Kaneel werkt als antioxidant omdat het polyfenolen bevat, het heeft een ontstekingsremmende werking en kan de cholesterolratio in balans krijgen en houden.

Gebruik de genoemde specerijen en kruiden met mate om optimaal gebruik te maken van de gunstige werking!