Pompoenkoekjes

Effect op het lichaam
Versterkt Maag en Milt. Bouwt Bloed en Yin op. Ontspant de Lever. Geeft rust aan het hoofd bij veel intellectueel werk en bij veel beeldschermwerkzaamheden. Helpt tegen trek in zoet. Stimuleert Jing.

Ingrediëntenpompoenkoekjes
Hout
200 g speltmeel
scheutje azijn
Vuur
¼ el geraspte sinaasappelschil
Aarde
½ pompoen
2 el kuzu
3 el rijststroop
snufje gemalen anijs
kokosolie om te bakken
1 ei
¼ tl vanille
Metaal  
mespunt kardemompoeder
verse gember, stukje van 1 cm
Water
stoomvocht van de pompoen
water voor het stoommandje
snufje zeezout

Bereiding
Snij de pompoen doormidden en schep de pitjes met een lepel eruit. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Snij de pompoen in stukken en doe de stukjes in een stoommandje. Stoom tot de pompoen zacht is. Gooi het stoomvocht niet weg. Laat de pompoen afkoelen en druk deze met een lepel door een zeefje, zodat een fijne crème ontstaat. Doe meel, kuzu, ei, vanille, anijs, kardemom, sinaasappelschil en zout in een kom. Schil en rasp de gember. Voeg deze samen met de pompoencrème, de azijn en de rijststroop toe en blijf roeren, totdat een lobbig beslag ontstaat. Laat het beslag een half uur rusten. Check nog een keer de consistentie van het beslag en voeg eventueel nog een beetje stoomvocht of meel toe. Het beslag mag niet te dun worden. Verhit de kokosolie. Doe per koekje twee eetlepels beslag in de pan en bak koekjes van circa één centimeter dikte en acht centimeter doorsnede.

Tip
Dit gerecht vergt een beetje meer voorbereidingstijd. Om de bereidingstijd te verkorten, kun je ook restjes gestoomde pompoen van de dag ervoor nemen.

Bron: Boek ‘Ontbijt je fit – Starten met de vijf elementen voeding

Boek is te koop in de praktijk.