Voor iedereen die graag gezonder en meer plantaardig wil snoepen is dit heerlijke recept: een speculaascake! Hij past goed bij de Sinterklaas periode en ook in de rest van het jaar is deze speculaascake heerlijk en ook nog eens glutenvrij.
Ingrediënten
300 g MorgenStund’
4 el kokosbloesemsuiker (40 g)
4 tl speculaaskruiden (20 g)
50 g moerbeien
1 wortel
6 el ongezoete appelmoes (60 g)
1 tl baking soda (5 g)
1 el appelciderazijn (10 ml)
35 g amandelschaafsel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Blend de Morgenstund tot meel in een blender of keukenmachine. Meng in een kom de Morgenstund met de kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en moerbeien.
- Schil en rasp de wortel en voeg deze toe aan het meel. Voeg vervolgens de appelmoes lepel voor lepel toe en kneed het deeg tot een mooi samenhangende geheel.
- Meng in een klein kommetje de appelciderazijn met 1 tl baking soda en laat het opschuimen. Maak een kommetje in het beslag en giet hier het appelcidermengsel in. Kneed het deeg nog heel even, zodat het appelcidermengsel goed is verdeeld.
- Bekleed een kleine cakeblik met bakpapier en schep hier het beslag in. Maak een dunne snee in de bovenkant van de cake en bestrooi de bovenkant met het amandelschaafsel.
- Zet de cake in de oven voor 40 minuten.
- De cake is klaar wanneer een satéprikker (redelijk) droog uit de cake komt. Haal de cake uit de cakevorm en laat op een rooster afkoelen.