Pompoensoep

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 pompoen, in stukjes mag met schil.
  • 1 grote ui of 2 kleine, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4-5 cm gember, geschild en fijngesneden of geraspt
  • 1 winterpeen gesneden in stukjes
  • 1 prei in halve ringen gesneden
  • Peper en zout
  • 3 kruidnagels of snufje gemalen kruidnagels.
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ltr biologische groentebouillon zonder gist.
  • 200 ml room (spelt, haver of rijst)
  • Vers geperst Sap van een sinaasappel

voor eroverheen

2-3 eetlepels geschaafde pijnboom of pompoenpitten, peterselie.

bereiden

Verhit de olijfolie  in een pan en fruit de ui  en de knoflook ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig is. Voeg de pompoen, wortel en prei toe en roer een paar minuten door. Voeg nu de kruidnagel, laurier toe en een liter groentebouillon. breng op smaak met zout en peper en laat sudderen tot de pompoen zacht is – ongeveer 15 / 20 minuten.

Pureer de soep met een staafmixer, tot deze glad is. Voeg de room toe en eventueel extra zout en peper. Warm zachtjes weer op – als de soep te dik is, kun je hem verdunnen met wat heet water uit de waterkoker of wat plantaardige room. Voeg sinaasappelsap naar smaak toe.

Rooster, terwijl de soep opwarmt, in een droge koekenpan de pijnboom- of pompoenpitjes tot ze net beginnen te kleuren.

Dien de soep op in voorverwarmde kommen met de geroosterde amandelen eroverheen gestrooid en wat peterselie.