Pastinaaksoep

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • klontje roomboter
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4-5 cm gember, geschild en fijngesneden of geraspt
  • ¼ theelepel kardemompoeder
  • ¼ theelepel komijnpoeder
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 500 g of meer pastinaak, geschild, in blokjes gesneden
  • Scheut droge witte wijn
  • 1 ltr biologische groentebouillon zonder gist.
  • 200 ml room (spelt, haver of rijst)
  • rasp en sap van een citroen
  • zout en peper naar smaak

voor eroverheen

2-3 eetlepels geschaafde amandelen of pompoenpitten, gesneden kervel

bereiden

Verhit de olijfolie en boter in een pan op middellaag vuur en fruit de ui ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook, gember, kardemom, komijn en cayennepeper toe en roer een paar minuten door. Doe de pastinaken erbij en roer tot ze goed bedekt zijn met de specerijen. Voeg de droge witte wijn toe, schenk de bouillon erbij en de rasp van de citroen, breng op smaak met zout en peper en laat sudderen tot de pastinaak erg zacht is – ongeveer 15 minuten.

Pureer de soep met een staafmixer, tot deze glad is. Voeg de room toe en eventueel extra zout en peper. Warm zachtjes weer op – als de soep te dik is, kun je hem verdunnen met wat heet water uit de waterkoker. Voeg citroensap naar smaak toe.

Rooster, terwijl de soep opwarmt, in een droge koekenpan de amandelen of pompoenpitjes tot ze net beginnen te kleuren.

Dien de soep op in voorverwarmde kommen met de geroosterde amandelen eroverheen gestrooid eventueel wat fijngesneden kervel.