Hoe kan Medical Taping bij hooikoorts werken?

Bij hooikoortspatiënten reageert het afweersysteem meteen zodra stuifmeel in het lichaam komt door de afweerstof IgE (Immunoglobine E) aan te maken. Deze IgE bindt zich aan mestcellen (mastocyten) en aan basofiele granulocyten dit zijn witte bloedcellen met granulen, hierin zijn o.a. stoffen opgeslagen als histamine. Mestcellen bevinden zich voornamelijk in de slijmvliezen van de luchtwegen, darm en huid. Op het membraan van de cel zitten de IgE receptoren hierop kunnen de stuifmeelkorrels zich binden.
Deze stuifmeelkorrels zijn antigenen. Histamine komt vrij en zorgt voor de allergische reacties die kenmerkend zijn bij hooikoorts.

De behandeling bestaat uit het aanbrengen van elastische tape op de rug rondom de schouderbladen. De tape stimuleert de huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen. Een mogelijke verklaring van verminderende klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympathische systeem komt tot “rust”, het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen zal aanmaken voor een allergische reactie.