Kippenbouillon

Kippensoep

Ingrediënten:

  • 1 biologische of scharrel kip of 1kg poten
  • 1 ui in stukken gesneden
  • stukje Kombu, zeewier dat mineralen en jodium bevat
  • Verse Gember 3 a 4 cm geschild, waarvan ca. 1,5 cm geraspt en de rest doe je in stukken in de pan
  • kruiden die je lekker vind als: Laurierblaadjes, peper, selderij, peterselie, tijm, rozemarijn, kruidnagel, jeneverbes, kurkuma.
  • voor een Indische smaak: ketoembar, kurkuma, koriander
  • Scheutje appelazijn of Mirin (rijstazijn)
  • Groenten van het seizoen en die je lekker vindt: venkel, wortel, courgette, broccoli, prei, champignons, pastinaak, knolselderij, Broccoli
  • evt.  bakjes met deksel voor in de vriezer/ of zakjes

Wat ik ook vaak meekook:

  • Handje Gedroogde boomoren Dried black fungus –Wan yi
  • Lotuswortel: Er zit kalium, vitamine B en C in. Goed voor je immuunsysteem. Lotuswortel helpt tegen hoesten en slijm in de holtes. Daarnaast bouwt lotuswortel Bloed op.
  • Chinese dadels, bouwt bloed op
  • Miso

Aan de slag

Doe wat olie of kokosolie in een grote soeppan, zodra dit warm en gesmolten is mag de ui en de stukken kip waarvan de  botten gebroken zijn erbij. Voeg er zoveel water bij zodat de kip onder water staat. Ook kruiden naar smaak als gember, laurier, kruidnagel en wat groente als wortel, pastinaak, bleekselderij en een scheut appelazijn of mirin kan erbij.

Breng het aan de kook en schep met een schuimspaan het schuim er eventueel af.

Je kan het nu 5 uur laten pruttelen op het kleinste pitje. Zelf zet ik het in de oven op 130 graden en laat het daar verder pruttelen voor 4-5 uren. 

Laat het geheel  wat afkoelen. 
Haal de stukken kip  met een schuimspaan uit de pan en verwijder de botten en doe het vlees terug in de pan. Je kan ook de soep zeven door een schone theedoek zodat je zeker weet dat alle botjes uit de soep zijn. Hierna zet ik de soep weer op het vuur en doe de rest van de groente erbij en de Miso.

Als je het vet eruit wilt halen,  laat dan eerst de soep afkoelen tot het vet een hard laagje vormt zo kan je het er makkelijk vanaf scheppen.

Je kan de soep verdelen over de glazen bakjes om het te bewaren in de vriezer. Zelf zet ik de pan in de koelkast en haal er iedere ochtend wat uit om mee te ontbijten.

Je kan prima ontbijten met deze soep deze bouillon bouwt je milt/maag energie op. Ook heerlijk versterkend als je ziek bent.

Geniet ervan, heb je tips dan hoor ik ze graag.