Kippensoep / kippenbouillon

Kippensoep

Hoe maak je deze krachtgevende kippensoep / kippenbouillon. Je leest het hier:

Ingrediënten:

1 biologische antibiotica vrije kip of kipkarkassen (te koop via internet bij de Schotse Hooglanders, of bij de Woeste grond)
1 ui in stukken gesneden
stukje Kombu, zeewier dat mineralen en jodium bevat
Verse Gember 3 a 4 cm geschild, waarvan ca. 1,5 cm geraspt en de rest doe je in stukken in de pan of 1 eetlepel gemberpoeder
kruiden die je lekker vind als: Laurierblaadjes, peper, selderij, peterselie, tijm, rozemarijn, kruidnagel, jeneverbes, kurkuma.
voor een Indische smaak: ketoembar, kurkuma, koriander
Scheutje appelazijn of Mirin (rijstazijn)
Witte rijst
Groenten gebruik de groenten van het seizoen: venkel, wortel, courgette, broccoli, prei, champignons, pastinaak, knolselderij, Broccoli

evt.  bakjes met deksel voor in de vriezer of zakjes

Wat ik vaak meekook:
Handje Gedroogde boomoren, Dried black fungus
Lotuswortel: Er zit kalium, vitamine B en C in. Goed voor je immuunsysteem. Lotuswortel helpt tegen hoesten en slijm in de holtes. Daarnaast bouwt lotuswortel Bloed op.
Chinese dadels, bouwt bloed op.
Miso

Aan de slag

Hoe trek je de bouillon?
Zet een grote pan met koud water op het vuur, doe hierin de kipstukken of karkassen.
Breng dit aan de kook en laat het even zachtjes koken zodat het vuil uit de kip trekt, Je krijgt wat schuim bovenop het water. Haal de kip uit de pan, gooi het water weg en maak de pan schoon en spoel de kippen af.

Doe wat olie of kokosolie in de soeppan, zodra dit warm en gesmolten is mag de ui en de stukken kip waarvan de botten gebroken zijn erbij. Voeg er zoveel water bij zodat de kip onder water staat. Ook kruiden naar smaak als gember, laurier, kruidnagel en wat groente als wortel, pastinaak, bleekselderij en een scheut appelazijn of mirin kan erbij.

Je kan het nu ruim 6 uur laten pruttelen op het kleinste pitje. Zelf zet ik het in de oven op 130 graden en laat het daar ca. 6 uur verder pruttelen.

Laat het geheel wat afkoelen. Haal de stukken kip of kipkarkassen met een schuimspaan uit de pan en verwijder de botten en doe het vlees terug in de pan. Je kan ook de soep zeven door een schone theedoek zodat je zeker weet dat alle botjes uit de soep zijn. Als je kipkarkassen hebt gebruikt voeg ik in kleine stukjes kipfilet of kippendij toe aan de soep en de verse groenten (pastinaak, Broccoli, knolselderij, wortel, kastanje champignons en de rijst) en zet het weer voor 1,5 uur in de oven of op het vuur. Als laatste doe je er wat Miso naar smaak bij.

Laat de soep afkoelen en schep het in glazen bakjes voor in de vriezer. Zelf doe ik de helft van de soep in glazen bakjes en de rest bewaar ik in de koelkast om iedere dag er wat uit te halen om mee te ontbijten of te lunchen.

Als je het vet eruit wilt halen,  laat dan eerst de soep afkoelen tot het vet een hard laagje vormt zo kan je het er makkelijk vanaf scheppen.

Je kan prima ontbijten met deze soep deze bouillon bouwt je milt/maag energie op. Ook
heerlijk versterkend als je ziek bent.

Geniet ervan, heb je tips dan hoor ik ze graag.