Wat gebeurt er in je lichaam bij hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van de neus, keel en ogen op stuifmeel, pollen van grassen, bomen of struiken. De klachten komen voor van maart tot en met augustus. Als je ergens allergische voor bent dan komt er Histamine vrij. Histamine is een stof dat zich naast prostaglandinen en leukotrieën bevind in de korrels van mestcellen (witte bloedcellen) en die betrokken is bij verscheidene fysiologische processen. De stof speelt een rol in het maag-darmkanaal (aanmaak maagzuur), reguleert onder andere de slaapprocessen, slaap/waak ritme, fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft een functie in het afweersysteem. Histamine kan je ook via de voeding binnen krijgen. Bij een teveel aan histamine in je lichaam kunnen er klachten ontstaan.

Het lichaam maakt anti stoffen aan als je in contact bent geweest met iets waarvan jouw lichaam zegt dat het lichaamsvreemd is. Jouw lichaam heeft het vermogen om dingen te herinneren dus bij de volgende keer als je weer in contact komt met die “gevaarlijke stof, dan herkent het lichaam die ‘gevaarlijke stof’. Vervolgens worden die antistoffen actief en maken ze histamine vrij. Histamine komt dan in grote hoeveelheid in je bloed, waardoor je klachten krijgt. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld jeuk, huiduitslag, een verstopte neus, of astmatische klachten. Een teveel kan er zelfs voor zorgen dat je angst- en paniekaanvallen krijgt.

Histamine is een belangrijke ontstekingsremmer dus helemaal zonder kunnen we niet.  Het veroorzaakt plaatselijk vasodilatatie (bloedvatverwijding) hierdoor neemt de doorbloeding in het aangedane gebied toe. Tevens wordt de doorlaatbaarheid van de vaten verhoogd waardoor weefselvocht in de bloedbaan treed, zo ontstaat er een loopneus en tranende ogen. De neus raakt verstopt door een zwelling van nog meer weefselvocht. De jeuk en niesbuien ontstaat doordat histamine zich hecht aan bepaalde zenuwuiteinden.

Mestcellen

Mestcellen komen normaal in het lichaam voor en spelen een rol bij de afweer. Mestcellen gaan vanuit het beenmerg via het bloed naar de verschillende weefsels van het lichaam.

Ze dringen door de wanden van de bloedvaten en nestelen zich in de onmiddellijke omgeving van die bloedvaten, in geringe hoeveelheden. Ze zijn daar verantwoordelijk voor de ontstekingsreacties. Dat betekent dat ze de weefsels afschermen tegen agressie van belagers die pogen het lichaam binnen te dringen (infecties). Ze hebben dus een taak in de bescherming en de verdediging. Ze zijn na een speciale kleuring goed herkenbaar in het beenmerg als dieppaarse cellen die vol korrels zitten. In deze korrels zitten allerlei factoren, zoals histamine of heparine, prostaglandines, cytokines. Sommige van deze stoffen zullen na prikkeling zwelling of roodheid geven. Bij een insectensteek bijvoorbeeld zullen mestcellen in de huid ervoor zorgen dat het gif zich niet te ver in het lichaam kan verspreiden door plaatselijke zwelling en roodheid op de plek van de steek. De zwelling van de neus bij hooikoorts is een ander voorbeeld van de werking van mestcellen die in het neusslijmvlies zitten.

DAO

Het is belangrijk om de darmflora in een goede balans te hebben en te houden. De darmen zijn onze eerste afweer en ze breken het teveel aan histamine af. Tenminste als er voldoende DAO is. Diamine oxidase =  DAO, dat is het enzym dat histamine uit de voeding afbreekt. In de darmen hoort een bepaalde hoeveelheid histamine te zitten omdat het een natuurlijke bescherming is.

lees ook

Hooikoorts
Wat gebeurt er in je lichaam bij hooikoorts?
Welk voeding kan ik beter niet nemen bij hooikoorts?
Deze voeding helpt je hooikoorts te verminderen
Medicijnen bij Hooikoorts
Voedingssupplementen bij hooikoorts
Medical taping bij hooikoorts
Hoe kijkt de Chinese geneeskunde naar Hooikoorts?
Hoe kan Acupressuur helpen bij hooikoorts?
Hooikoorts en lenzen: 10 tips om irritaties tegen te gaan!