Hooikoorts en lenzen: 10 tips om irritaties tegen te gaan!

Hooikoorts en lenzen, je zou denken dat lenzen je ogen beschermen tegen stuifmeel helaas is het zo dat de ogen juist extra gaan irriteren. Contactlenzen zijn erg poreus ze reguleren zuurstof en vocht en zo kan ook stuifmeel binnendringen en een allergische reactie veroorzaken. Er worden extra eiwitten aangemaakt die weer in het traanvocht terechtkomen. Met als gevolg jeuk en nog meer irritatie door dichtslibbende lenzen.

Vermijd pollen

Draag een zonnebril om de ogen te beschermen en was je handen goed voordat je de contactlenzen in – of uitdoet. Houd ramen en deuren van je huis dicht en lucht alleen ’s ochtends, ’s avonds of na een regenbui. Probeer zoveel mogelijk stuifmeel buiten de deur te houden.

Haren wassen

Was of spoel je haren iedere avond voordat je gaat slapen. Pollen blijven graag hangen in haren.

Bedden goed verschonen

Een bed is een geliefde verzamelplaats voor pollen. Verschoon uw bed dus regelmatig en lucht alleen ‘s ochtends als de concentratie stuifmeel het laagst is.

Niet wrijven

Probeer bij jeukende ogen zo min mogelijk te wrijven in de ogen, de jeuk zal erger worden. Beter is om de ogen te spoelen of met een schoon en nat washandje schoon te maken. Een Kamille kompres op de ogen verzacht meestal.

Make-up gebruik

Make-up kan de ogen vervuilen en irriteren de contactlenzen. Gebruik daarom zo min mogelijk om de lenzen in hooikoortstijd goed schoon te houden. Wil je graag make-up gebruiken denk dan aan biologische natuurlijke make-up zonder chemische irriterende stoffen er in. Merken als BoHo, Lavera zijn goed en is betaalbaar.

Daglenzen dragen

Mocht je zachte lenzen dragen overweeg in het hooikoortsseizoen om daglenzen te gaan dragen. Zo krijgen de contactlenzen geen kans om stuifmeel door te laten of dicht te slibben.

Lees ook

Hooikoorts
Wat gebeurt er in je lichaam bij hooikoorts?
Welk voeding kan ik beter niet nemen bij hooikoorts?
Deze voeding helpt je hooikoorts te verminderen
Medicijnen bij Hooikoorts
Voedingssupplementen bij hooikoorts
Medical taping bij hooikoorts
Hoe kijkt de Chinese geneeskunde naar Hooikoorts?
Hoe kan Acupressuur helpen bij hooikoorts?
Hooikoorts en lenzen: 10 tips om irritaties tegen te gaan!