Herfst gezien vanuit de Chinese geneeskunde

De Herfst gezien vanuit de Chinese geneeskunde, de herfst is het seizoen van het Metaal element, is de ideale tijd om extra aandacht te besteden aan de thema´s loslaten, zelfwaardering en discipline. De herfst is het seizoen van verandering. Na de uitbundigheid en het extraverte karakter van de zomer is het nu de tijd om je weer meer terug te trekken en naar binnen te keren. Dit zie je ook in de natuur gebeuren. Alles in de natuur trekt zich terug; de levenssappen trekken zich terug naar de wortels, de bladeren vallen van de bomen, verteren en zijn zo weer voedsel voor de planten in het nieuwe jaar, de oogst is bijna afgelopen en de dagen worden korter.

Opnemen en Loslaten

De Herfst is een geschikte tijd om innerlijk bezig te zijn met het loslaten van wat oud en overbodig is en tegelijk te verzamelen en oogsten wat we hebben opgebouwd. In de Chinese geneeskunde staan de longen en de dikke darm in de herfst centraal. De longen staan voor het innemen van nieuwe levensenergie en de darmen staan voor het elimineren van wat niet meer nodig is. Dit geldt ook voor het elimineren van mentaal en spiritueel afval.

De Longen halen energie uit de lucht en verspreiden deze in het lijf. Ze halen daarmee ‘zuivere’ en ‘heldere’ energie naar binnen (denk aan een wandeling door de frisse herfstlucht). De Dikke Darm ruimt op, laat los, voert af wat niet meer nodig is en zorgt ook letterlijk voor verstopping als hij niet goed werkt. Zo wordt ook op fysiek niveau de beweging van opnemen en afvoeren weerspiegeld. Deze twee bewegingen loslaten van het waardeloze, binnenhalen van het zuivere en waardevolle moeten steeds met elkaar samenwerken om optimaal te functioneren. Het loslaten maakt ruimte voor iets nieuws.

Geschikte voeding voor de Herfst gezien vanuit de Chinese geneeskunde

Long en Dikke Darm energie kan worden ondersteund door veel verwarmend voedsel te eten zoals soepen, havermoutpap en stoofpotjes. Gebruik verwarmende kruiden en specerijen zoals gember en peper.

Gebruik knoflook, kaneel, chili, gember en uien bij klachten aan de luchtwegen of als je het steeds koud hebt. Maar bijvoorbeeld ook radijs en rettich. Zij stimuleren de energiecirculatie en het afweersysteem.

Als je klachten hebt als gevolg van vocht, eet dan vooral gierst en (zilvervlies) rijst. Vermijd liever vet voedsel, koude dranken, rauwe groenten, suiker en zuivel omdat die de circulatie in het lichaam stagneren.¨

Gember beschermt in het Herfstseizoen tegen de aanval van Wind op de Longen. Bij de eerste tekenen van verkoudheid (of zelfs nog preventief, voordat je verkouden wordt) begin je met het raspen van gemberwortel en daar maak je eenvoudig thee van door er kokend water op te gieten, eventueel met wat honing gezoet. Gember verwarmt de Long, stopt hoesten en versterkt het vermogen van de Longen om de Wind en Kou buiten te houden. Koude in de Longen is te herkennen aan helder snot, aversie tegen kou, niezen en spierpijn.

Munt werkt ook op de Longen, maar is sterk koelend, gebruik het daarom met mate in dit koudere seizoen, tenzij je Hitte in je Longen hebt ontwikkeld. Hitte is te herkennen aan een gele kleur snot, koorts, droge en pijnlijke keel, hoofdpijn, rode ogen, rode huiduitslag.

In de TCG is een sterk Aarde-element de eerste stap naar meer weerstand. Je doet Aarde een enorm plezier door niets kouds en niets rauws te eten of te drinken. Heel simpel en eigenlijk ook wel heel logisch in het koudere deel van het jaar. Dus geen salades meer maar lekker soep, suddergerechten en stoofschotels!

Extra vitamines / mineralen

We hebben veel meer vitamines en mineralen nodig dan onze voeding ons kan geven. Daarom kan het verstandig zijn om een goede Multi vitamine te slikken. Zorg er wel voor dat de mineralen organisch gebonden zijn, bv geen Chroom maar een Chroom picolinaat,en denk dan aan Magnesium Tauraat. Anders neem je er niks van op! In de praktijk worden de supplementen van Vitakruid verkocht, neem contact op als je meer wilt weten wat er voor jou geschikt kan zijn.

Heb je toch een verkoudheid te pakken?

Merk je de eerste signalen van een verkoudheid of griep? Drink dan voldoende warme vloeistoffen zoals groene thee en bouillon. En bovenal: neem rust!!!
Als je nu geen rust neemt en je systeem de kans geeft de aanvallers te verstoten en bij te tanken, dan kan je het later veel erger voor je kiezen krijgen. Het is niet erg om 1 of 2 keer per jaar verkouden te zijn of griep met een hoge koorts te hebben. Het geeft je lichaam de kans om op te ruimen en je immuunsysteem op te peppen. Het is een manier om je te dwingen meer rust te nemen en bij te tanken, je lichaam heeft dat nodig en probeer daar naar te luisteren.

In de praktijk zijn er massages te boeken die je weerstand verhogen. Vraag er eens naar of kijk eens bij deze supplementen.

Een reactie op “Herfst gezien vanuit de Chinese geneeskunde

Reacties zijn gesloten.